Azra Kahriman

Kada biste znali sve o ovoj ribi, da li biste je nastavili jesti?!

Kada biste znali sve o ovoj ribi, da li biste je nastavili jesti?!
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ova riba se uzgaja u jednoj od najzagađenijih rijeka, i u njoj nema ništa prirodno ni zdravo.

Pangas, pangasius, som iz Mekonga u Vijetnamu, bijeli som, su samo neki od naziva ove ribe. Riječ je o ribi koja je preplavila tržište u zadnje vrijeme, među konzumentima je popularna zbog svoje niske cijene, ali i ukusa koji podsjeća na oslića.

naslovna

Za ovu ribu su na stranici dietmindspirit.org, koja se bavi proučavanjem kvalitete namirnica koje unosimo u organizam, izjavili da nema ništa u njoj zdravo, i da se ne treba koristiti u ishrani.

 

panga

Riba je prepuna hemijskih otrova i bakterija, jer se uzgaja u industrijski otpadnoj vodi, koja je sastavni dio te rijeke. Pangasius se hrani neupotrebljenim ostacima drugih riba, pa čak i sušenim i mljevenim kostima, repovima i glavama, koji su pomiješani sa sojinim sačmom, istaknuto je na dietmindspirit.org. Upravo na ovakav sličan način je nastalo i poznato oboljenje “kravlje ludilo”, jer su goveda hranjena ostacima drugih krava.

U dvije zemlje Evropske unije – Italiji i Francuskoj je prije nekoliko godina bila dignuta prašina oko upotrebe ove ribe. Mediji su ovu ribu okarakterisali kao “riba prevara.”

Pangasius raste četiri puta brže od običnih somova, što još jednom dovodi u pitanje hranjivost ove ribe. Ova vrsta soma je prepuna otrova i bakterija, industrijskog otpada, arsena, ipolikloriranih bifenila (PCB), DDT i njegovih metabolita (DDTs), metalnih zagađivačaizomera heksahlorocikloheksana (HCHs), i hexachlorobenzene (HCB)). Stranica dietmindspirit.org također navodi i jednu krajnje gnusnu činjenicu, naime, u pangasiusa se ubrizgava hormon rasta koji se derivira iz mokraće trudne žene.

U 2013. godini Vijetnam je povećao izvoz pangasiusa za 12,8%.

Bez obzira na izvještaje i preporukama protiv prodaje i konzumacije ove ribe, supermarketi i dalje ih prodaju u javnosti znajući da su kontaminirani.

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *