Azra Kahriman

Jordanski kralj izjednačio cionističke ekstremiste sa pripadnicima Islamske države

Jordanski kralj izjednačio cionističke ekstremiste sa pripadnicima Islamske države
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Kralj Jordana Abdullah II je izjavio da kako postoje radikalni muslimani poputi pripadnika Islamske države, tako postoje i cionistički ekstremisti. Istakao je da države koje se bore protiv ekstremizma moraju priznati to.

Na sastanku održanom u ponedjeljak, između jordanskog predsjednika i članova parlamenta, jordanski kralj je govorio o ogromnim naporima koje Jordan ulaže u borbi protiv ekstremista u samom Jordanu, i o uključivanju zemlje u američku koaliciju za borbu protiv Islamske države u Siriji i Iraku. Istakao je da iako je vojni dio rata protiv ekstremizma relativno kratak, potrebno je oko 10-15 godina kako bi se prevazišle ekstremističke ideologije u regionu. Obzirom na to da Islamistička država i Irak zauzimaju sve veći prostor oko Sirije i Iraka, u državi Jordan se radi na osiguravanju njenih granica i poduzimanju mjera u borbi protiv ekstremizma. Na sastanku je istaknuto da će jordanski kršćani i muslimani raditi zajedno na očuvanju granica oko Jordana i mira u Jordanu.

U Jordanu je prošlog mjeseca uhapšeno 11 članova Islamske države koji su osumnjičeni za planiranje terorističkog napada u Jordanu. Sigurnosni izvori su izjavili da je plan uhapšenih bio da naškode interesima države. Jordan je dao svoju podršku koaliciji koju predvode Sjedinjene Američke Države, a koja izvodi zračne napade na borce Islamske države u Siriji i Iraku.

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *