Hamida

Jon Stewart, voditelj The Daily Show-a kritikuje Izrael zbog agresije na Gazu (VIDEO)

Jon Stewart, voditelj The Daily Show-a kritikuje Izrael zbog agresije na Gazu (VIDEO)
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Jon Stewart, voditelj emisije The Daily Show, izrazio je svoje mišljenje o trenutnoj situaciji u Gazi.  Emisija “(500) Craziest of summer” u kojoj se može vidjeti njegova reakcija o izraelskoj agresiji na Gazu, postala je popularna na Internetu, pogotovo na društvenim mrežama, imajući do sada preko 700.000 pregleda.

U emisiji ističe da iako obje strane su uvučene u izazivanje konflikta, navodi da je jedna strana u tome odgovornija, naime, “više bombardirajuća”. Većina Hamasovih raketa su spriječeni izraelskom anti-raketnom tehnologijom. Stewart navodi da je nepravdeno da Izraelćani imaju smartphone aplikaciju koja ih upozorava kada je raketa ispaljena na njihovoj teritoriji, dok Palestinci saznaju tek kada  Izrael izazove eksploziju na krovu zgrade u Gazi, time ih alarmirajući da slijedi njihov zračni napad.

Urednik The Times of Israel, David Horovitz, u svojoj kolumni odgovorio je Jon Stewartu na njegovu kritiku na račun izraelskih postupaka. Naime, on tvrdi da Izrael nije toliko neobazriv prema Palestincima, i da za razliku od tvrđenja Stewarda, oni uvijek bivaju upozoreni prije početka bombardiranja da napuste svoje domove, bilo lecima koje se bacaju iz aviona, bilo  kontaktiranjem putem telefona. Davidova kolumna, također, je postala popularna, sa preko 10.000 dijeljenja na društvenim mrežama.

On je već i ranije ukazivao na jednosmjernu stranu američkih političara prema pitanju izraelsko-palestinskih odnosa, postavljajući pitanje zašto nema nijednog američkog političara koji će kritizirati postupke Izraela.

On je nakon ove emisije ugostio Hilary Klinton u Daily Show, koja direktno ističe svoje neslaganje sa njim po pitanju izraelsko-palestinskih odnosa. “Možemo li se barem složiti da je humanitarna kriza u Gazi ogromna”, upita Stewart, “i da svijet mora učiniti više za ljude koji su zarobljeni u ovom sukobu?” Clinton se je složila, ali zatim usmjerila  na Hamas, navodeći da su Palestinci zarobljeni, ali od strane njihovog rukovodstva. Ona navodi da Palestinci imaju rukovodstvo koje je posvećeno otporu i nasilju, i zbog toga njihovi ciljevi su više usmjereni u tome kako što više nabaviti  nove i bolje  rakete i lansirati ih na Izrael, umjesto da pokušju naći bolji način da učine život Palestinaca boljim.

 

Al- Rasub

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *