Sanela Karišik

Jesi li isplanirala svoj ramazan?

Jesi li isplanirala svoj ramazan?
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Počeli smo postiti kao djeca od 8-9 godina po 3-4 dana ramazana zimi cijela, a ljeti bismo “našili” prije podne jednog dana i popodne drugog. Naše radosti! Niko sretniji! Stajali bismo u redu ispred pekare da kupimo ramazanske pitice. Obavezno bismo išli na teravih-namaz, nekad bili dobri, nekad šerovali. Ali osjećali smo ramazan i radovali mu se! Žao mi je što neka današnja djeca, jer im roditelji ne poste i ne zanima ih uopće ramazan, neće iz svog djetinjstva ponijeti ramazanske uspomene kao mi. Kako god, ne mogu da se načudim zdravom i normalnom insanu koji dočeka ramazan, a svejedno mu….ne posti niti ga se tiče…Ne mogu to ni da shvatim ni da prihvatim. Sramota i velika grehota!

No, hajde da pričamo o ramazanu i onima koji će ga postiti. Ostalima neka se Bog smiluje i uputi ih!

Ramazan nije vrijeme kada se trebamo puniti raznim obilnim iftarima, već vrijeme kada trebamo osjetiti solidarnost prema onima koji gladuju i van ramazana, te potruditi se da se u njemu duhovno uzdignemo.

Ramazan nam se evo primakao, a da bi vam protekao što potpunije i bio iskorišten što hajirnije, nudmo vam, ako već same niste isplanirale, ramazanski plan kako da što bolje iskoristite ove mubarek dane. Žalosno je što za mnoge muslimanke ramazan predstavlja umor i težak posao, dok je za druge prilika da se pokažu pred prijateljima, rodbinom i komšijama sa luksuznim iftarima i soframa. Međutim, trebamo shvatiti da ramazan nije vrijeme kada se trebamo puniti raznim obilnim iftarima, već vrijeme kada trebamo osjetiti solidarnost prema onima koji gladuju i van ramazana, te potruditi se da se u njemu duhovno uzdignemo.

1) Isplanirajte kuhanje

Normalno je da se fokusiramo na hranu poslije provođenja cijelog dana izbjegavajući je, ali naš fokus u ramazanu bi trebao biti duhovno uzdizanje, izvlačenje iz dunjalučkih želja i prohtjeva, te postizanje viših stepena spoznaje. Kuhanje svake noći, svakako, prvi je faktor koji ženu čini nervoznom za vrijeme Ramazana. Da bi sebi obezbijedila dovoljno slobodnog vremena za Kur'an i druge stvari, moraš isplanirati svoj ramazan. To može značiti da isplaniraš svaki jelovnik za 29-30 dana kako najbolje odgovara tvojoj porodici. Iftar na koji želiš pozvati rodbinu ili prijatelje planiraj za kraj sedmice. Pri planiranju kuhanja planiraj više od jedne vrste jela. Tako spremnu i zamrznutu hranu samo podgrijte, umjesto da provodite sate u kuhinji iz dana u dan. Supe, pasulj, gulaši, lazanje i druge vrste jela mogu stajati zamrznute i po nekoliko dana, tako da ih možete iskoristiti kada ste u žurbi. Ako imate stariju djecu ona vam mogu pomagati. Napravite raspodjelu poslova u pripremi hrane za iftar, raspremanje sofre i sl.

2) Zajedničke ženske aktivnosti

Pozovi svoje prijateljice i napravi ramazanski krug sestara. Odlučite kada, koliko puta i na kom mjestu (dnevno ili svaki drugi dan) da se sastajete i pridržavajte se datog dogovora. Možete napraviti i raspored čuvanja djece naizmjenično, tako da bi se i majkama koje imaju malu djecu omogućilo prisustvovanje nekom predavanju za žene, diskusiji i ibadetu.
Možete učiti Kur'an zajedno na arapskom ili našem jeziku, diskutujte o pojedinim ajetima, te o tome kako se koji ajet odrazio na vas i kako ste ga doživjele. Čitajte priče iz islamske istorije i biografije islamskih velikana.
Udružite se i kuhajte za sadaku za neku lokalnu kuhinju ili napravite iftar za siromašne u svom komšiluku. Da li posti bolji i ljepši način da se približimo Allahu dž.š. u ramazanu od hranjenja postača? Čitajte islamsku literaturu, te sve ono što osjećate da vam omekšava srce i čisti dušu. Što više zikrite. Budite široke ruke i što je najvrjednije, otvorena srca prema drugima. Nemojte dozvoliti da vam izmaknu ove sitne prilike za sticanje velikih blagodati i sevaba.

3) Ako ste samice ili studentice….

Dogovori se s prijateljicama da svakog jutra budite jedna drugu na sehur. Napravi dnevni raspored za učenje Kur'ana, teravih namaz, zikr i druge aktivnosti. Odaberi dan za čitanje islamske literature, slušanje CD-a, kaseta i pratite ih pomno kao da ste na času.
Napravi ramazanski dnevnik i u njemu bilježi svoje osjećaje, misli i razmišljanja o kur'anskom tekstu kojeg si tog dana čitala. Iskoristi Ramazan za post i od ostalih stvari ne samo od hrane. Odredi najmanje tri cilja koja želiš ostvariti ovog ramazana. To može biti odluka da promijeniš neku svoju lošu naviku. Određivanje ciljeva će ti pomoći da se fokusiraš na njih i da se potrudiš da ovog mjeseca nešto promijeniš na bolje. Potreban je 21 dan da steknemo neku dobru naviku. U ramazanu imaš 30.
Ocijeni svoj progres na kraju. Razmisli šta si postigla ovog ramazana, zaostaješ li za prošlim, ili si bolja? Shvatit ćeš u čemu si imala najviše uspjeha…

Lezet zajedničkog objedovanja

Jedna od blagodati i posebnih draži mjeseca ramazana svakako su sehuri i iftari. Njihova čar nije samo u prepunim trpezama, raznoraznim jelima i specijalitetima koja se tradicionalno u ovakvim prilikama spremaju, već je to i zajedničko okupljanje i objedovanje, odnosno, zajednički boravak za sofrom.
Savremeni čovjek je u stalnoj trci za poslom i obavezama, te je prisustvovanje zajedničkim obrocima postala prava rijetkost koja je moguće izvodljiva jedino na svadbenim ručkovima, blagdanima ili nekakvim drugim svečanostima. Obroci se jedu s nogu, u hodu, u žurbi da što više stignemo uraditi i obaveza ispuniti, a pritom zadovoljiti makar i minimalnu potrebu za hranom koju organizam traži. Ramazan je upravo izvanredna prilika, jedna od onih rijetkih, da se porodica okupi oko sofre i zajedno objeduje – sehuri i iftari.
Već nekoliko minuta prije akšama cijela se porodica nađe za sofrom. Djeci i mladima se gleda kroz prste ako pokazuju malo nestrpljenja poslije ispoštenog dana, jer su ogladnjeli i ožednjeli, dok stariji nastoje sačuvati mirnoću i dostojanstvo do zadnjeg trena, pa i za vrijeme cijelog iftara. S prvim riječima ezana posegne se za hranom, najprije za hurmama i vodom, bozom, limunadom, a onda za ostalom pripremljenom hranom, od slanoga, preko slatkoga, do kahve i voća.

Da ne bi bilo problema….

Da ne bismo imali problema nakon iftara, poželjno je ne prejedati se, ne konzumirati previše masnu i začinjenu hranu, pogotovo ne hranu koja se teže vari poput pržene, hrane sa puno šećera itd. Naš jelovnik tokom ramazana ne mora da se razlikuje od uobičajenog. Neka to bude što jednostavnija hrana koja neće promijeniti našu težinu nakon ramazana, odnosno, koja nas neće ugojiti.
Darežljivost je lijepa osobina muslimana, ali darežljivost u ramazanu je još vrjednija nego izvan njega. Stoga, povećajte svoju sadaku tokom ramazana. Posjetite svoje prijatelje i rođake koje niste posjetili mjesecima ili čak godinama. Podijeli hedije, pripremite iftar za svoju porodicu, rodbinu i prijatelje. Sjeti se da je nagrada za onog ko pipremi iftar postaču jednaka onom ko posti.

Rabbi, učini da iz ovog ramazana izađemo bolji, nego što smo u njega ušli!

Ramazan šerif mubarek olsun!!

Piše: Sara Sabri

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *