Azra Kahriman

Izraelski naseljenici zapalili džamiju na Zapadnoj Obali

Izraelski naseljenici zapalili džamiju na Zapadnoj Obali
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U gradu Ramala, na Zapadnoj Obali izraelski naseljenici su podmetnuli požar na prvom spratu džamije u selu Al-Mughayir, blizu jevrejskog naselja Shilo. Ovakve i slične slučajeve obično prate brojni grafiti, no ovaj slučaj je bio izuzetak. Ovaj put nije bilo grafita. U istom selu se još jedan sličan napad desio 2012. godine. Veliki dijelovi stukture prvog sprata džamije su uništeni.
Gradonačelnik Ramale Faraj al-Naassaneh je okrivio izraelske naseljenike za ovaj napad, rekavši: “Samo izraelski naseljenici bi ovo uradili.”
Vatra se pojavila oko tri sata poslije ponoći. Vlasti ispituju koja je pozadina ovog napada. Sumnja se da je nacionalistička pozadina. Napad na džamiju je jedno od dijela vandala koji uništavaju i vozila i zgrade.

Tenzije između Arapa i Jevreja  su u porastu. Nekoliko sati nakon napada na džamiju Molotovljev koktel je bačen na sinagogu Shfaram. Boca koja je sadržavala ovaj koktel se zapalila, i izazvala manju štetu bez ikakvih povreda. Policija Shfarama je pokrenula istragu o ovom incidentu. Shfaram je grad na sjeveru Izraela naseljen pretežno muslimanskim i hrišćanskim Arapima.


5693042099099640360no

Shfaram sinagoga

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *