Hamida

Izraelski ministar finansija upozorava na razarajuću posljedicu globalnog bojkota Izraela na ekonomiju

Izraelski ministar finansija upozorava na razarajuću posljedicu globalnog bojkota Izraela na ekonomiju
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Izraelski ministar finansija,  Yair Lapid ,  izrazio je  sve veću zabrinutost zbog globalnog bojkota Izraela, navodeći da će ovo imati razarajuće posljedice po ekonomiju ove zemlje. Lapid je istakao da svijet gubi simpatije i strpljenje prema Izraelu, a najveća njemačka banka Deutsche Bank, proglasila je izraelsku banku Hapoalim “neetičkom firmom”, budući da finansira jevrejske ilegalne doseljenike na Zapadnu obalu.

Obraćajući se grupi predstavnika američke jevrejske organizacije u ponedjeljak, Lapid, predsjednik stranke Yesh Atid upozorio da povećani  bojkot  protiv Izraela će imati razorne efekte na ekonomiju, navodi World Obsever. Prema nekim podacima, bojkot proizvoda kao što su grožđe ili datule iz okupiranih teritorija, poput, Jordan Valley izazvao je 29.000.000 $ gubitka  za ilegalne jevrejske naseljenike u toj regiji. Kao što je objavljeno u Washington Post, prihodi od izvoza pali su čak  14%, uglavnom zbog velikih lanaca supermarketa u Evropi koji su odlučili na bojkot izraleskih proizvoda, navodi Observer.

On je, također, naveo da ukoliko ne uspiju mirovni pregovori, da će evropski  bojkot, pored toga što će smanjiti  budžet vlade, utjecati na svakog Izraelćana, odnosno “pogoditi svakog Izraelćana direktno po džepu”. The Times of Israel prenosi da bi se izvoz mogao suočiti s gubitkom od 5,7 milijardi $, BDP će vjerojatno biti smanjen za 11 milijardi (ILS) godišnje, a 9.800 radnika će odmah biti otpušteno. Do prošlog mjeseca, EU je razmatrala mjeru da se označe svi proizvodi proizvedeni u okupiranim teritorijama, međutim, ova namjera je stavljena na čekanje zbog izraelsko-palestinskih pregovora.

“Danas je Izrael  više izložen ekonomski, nego što je izložen iz sigurnosne perspektive”, naveo je Lapid.

David Elhayani, šef Vijeća regionalnog koncila Jordan Valley-a, rekao je za Washington Post, “U stvari,  mi danas  gotovo da i ne prodajemo  (zapadnom) evropskom tržištu više.”

 

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

3 Responses to Izraelski ministar finansija upozorava na razarajuću posljedicu globalnog bojkota Izraela na ekonomiju

 1. arafat 4. Avgusta 2014. at 20:33

  ucinimo nesto za ljude u Palestini,ne kosta nista ako bojkotujemo sve izraelske prozvode,,,pozdrav svim ljudima dobre volje…

  Komentariši
 2. Salihovic 6. Avgusta 2014. at 6:56

  Ja ih bojkotujem godinama; smrdljivi cionisti … fasisti!

  Komentariši
 3. Pingback: Britanski supermarket ispraznio police sa košer hranom zbog straha od antiizraelskih demonstranata | Al Rasub

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *