Azra Kahriman

Izraelci sjedeći na brdu aplauzom dočekuju napade na Gazu

Izraelci sjedeći na brdu aplauzom dočekuju napade na Gazu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U izraelskim napadima na područje Gaze prema zadnjim podacima poginulo je 88 Palestinaca, od toga 8 članova jedne porodice. Preko 600 ljudi je ranjeno.

Palestinci su ispalili u srijedu nove rakete prema Tel Avivu. Te rakete su ciljale središte Izraela i ispaljene su kao odgovor na 160 zračnih napada koje su Izraelci izveli na Gazu tokom noći sa utorka na srijedu.

Izraelska strana nije imala žrtava, jer je proturaketni sistem bio uspješan u presretanju projektila. “Gađali smo 322 cilja tijekom noći na Gazu, čime je ukupan broj gađanih ciljeva Hamasa 750 od početka operacije ‘Zaštitni rub'”, rekao je izraelski glasnogovornik Peter Lerner.

Da palestinsko-izraelskim sukobima nema kraja govori i slijedeća činjenica. Naime, danski novinar Allan Sorenson je objavio fotografiju snimljenu 9. jula ove godine u Sderotu. Na fotografiji su Izraelci koji sjedeći na stolicama sa brda posmatraju napade na Gazu, i uz aplauz ih dočekuju. Ovo “kino” zla koje su Izraelci napravili pokazuje da nemaju milosti prema palestinskom narodu.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je optužio Izrael rekavši da vrši genocid nad Palestincima. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu  je najavio pojačanje te akcije.

Ovaj val izraelskog nasilja Ban Ki-Moon je opisao kao najkritičniji test sa kojim se ta regija suočila u posljednjim godinama. Ostaje da vidimo šta će hegemoni svjetske scene učiniti na rješavanju pitanja izraelskog genocida nad palestinskim narodom.

 

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *