Azra Kahriman

Izraelci poručuju sa anti-Hamas lizalima: Ramazan Šerif Mubarek Olsun

Izraelci poručuju sa anti-Hamas lizalima: Ramazan Šerif Mubarek Olsun
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Izrael nastavlja sa svojom anti-Hamas propagandom i za vrijeme Ramazana.

 

Obzirom na to da je Ramazan, sveti mjesec muslimana počeo, Izraelci su ga čestitali Palestincima na jedan veoma neobičan način. Naime, ulice i prilazi dva najveća grada Zapadne Obale, Nablusa i Ramallaha u nedjelju ujutro osvanuli su zatrpani lizalima, na kojima je pisala poruka: “Sretan Ramazan: slatki zalogaj nakon što vam je Hamas zagorčao život na Zapadnoj Obali.”

Svjedoci su naveli da su vidjeli izraelske vojnike kako bacaju lizala na ulice ovih gradova. U četvrtak, IDF (Israel Defense Forces) su poslali Palestincima još jedan “poklon”. Riječ je o šibicama koje su ispuštene na ulice Nabulusa, uz poruku: “Oprez! Hamas žari Zapadnom Obalom.”

 

287413_345x230

 

Da lizala nisu jedini “poklon” koji su Izraelci poslali Palestincima, jasno pokazuje i slijedeća činjenica. 2008 – 2009. godine, Izrael je koristio slične taktike. Tada su za vrijeme operacije Cast Lead u Gazi, Izraelci ispustili hiljade pamfleta sa anti-Hamas porukama, poput one: “Vaša smrt je blizu, nemate šanse protiv IDF-ovih specijalnih jedinica i njihovog oružja. Vaši lideri su pobjegli i napustili vas.”

Profesor političkih nauka na Bir Zeit Univerzitetu, Sameeh Hammoudah, je rekao za izraelski Times: “Ovo je besmisleno, i neće donijeti korist Izraelu. Nasuprot tome, prouzrokovat će reakciju simpatizera ka Hamasu. Palestinci se zamjeraju izraelskoj policiji, i stajat će na onoj strani koja stoji protiv Izraela.”

Izraelska vojska je raspoređena širom Zapadne obale u posljednje dvije sedmice, u sklopu operacije pronalaska troje nestalih izraelskih tinejdžera, što je dovelo do smrti sedam palestinskih civila, pri čemu je povrijeđeno više od 130, što je rezultiralo pritvaranjem skoro 600 ljudi nakon što je izvršeno više od 1.350 vojnih upada.

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *