Azra Kahriman

Izraelac nacrtao Netanyahu-a kao otmičara aviona 11. septembra

Izraelac nacrtao Netanyahu-a kao otmičara aviona 11. septembra
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Izraelske novine Haaretz su ove sedmice objavile karikaturu izraelskog karikaturiste koji je prikazao  izraelskog premijera, Benjamina Netanyahua kao otmičara koji je kobnog 11. septembra 2001. godine oteo avion. Na društvenim medijima su uočene brojne kritike povodom ove karikature. Karikaturista Amos Biderman je za izraelski The Times želio da objasni zbog čega je nacrtao ovu karikaturu.

Naime, on je to uradio jer je želio da kaže da je Netanyahuova arogancija doprinijela katastrofalnom odnosu između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, što bi moglo da dovede do katastrofe kakva se desila 11. septembra 2001. godine.

amos

“Ne samo da ovaj čin ne predstavlja bilo kakve tenzije koje možda trenutno postoje između Sjedinjenih Američkih Država i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua; već on ne poštuje uspomenu na hiljadu nevinih Amerikanaca i drugih koji su tragično stradali 11.9. i  imaju traume izazvane tim strašnim napadima.”, rekao je u izjavi direktor agencije koja se bori protiv klevetanja (Anti-Defamation Leauge) Abraham H. Foxman.

Roman Gertsberg, čovjek čija je kćerka stradala u napadu je rekao da niko ko je čistog uma ne bi trebao povezivati Izrael sa avionima koji su udarili u WTC (World Tradin Centre), jer je to uvreda za porodice čiji su najmiliji stradali 11. septembra, zbog toga što dovodi historijske događaje u vezu sa političkim ili drugim izjavama.

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *