Azra Kahriman

Izrael uvodi nove lične karte za osobe čiji su roditelji istog spola

Izrael uvodi nove lične karte za osobe čiji su roditelji istog spola
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Noa Evron je prva osoba koja je primila novu ličnu kartu u kojoj su navedena imena dvije majke.

Vlasti zadužene za stanovništvo i imigraciju (The Population and Immigration Authority -PIBA) su u ponedjeljak počele izdavati lične karte djeci istospolnih roditelja, sa dvije majke ili dva oca. Ovaj čin je urodio kao rezultat peticije koju su podnijela djeca četiri istospolna para Ministarstvu unutrašnjih poslova, uz pomoć njihovih advokata Michal Edenom i Irom Hadar.

Već 2006. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova je, shodno peticiji koja je podnijeta Visokom sudu, dozvolilo istospolnim roditeljima da usvoje djecu.

Avivia Vivan

Avivia Vivan – Ime oca

Noa Evron je dvadesetogodišnjakinja koja ima dvije majke, i ona je bila jedna od onih koji su započeli ovu peticiju. Od njene 16-e godine, njena majka Yehudit je zavedena pod majčinim imenom, dok je njena druga majka Avivia zavedena pod “Ime oca”. U ponedjeljak, kada je dobila novu ličnu kartu, to se izmijenilo.

Advokati Eden i Hadar su naveli da je svako od ovo četvero djece legalno usvojeno od strane nebiološke majke. Oni su odluku Ministarstva prihvatili kao veliki korak ka izjednačavanju istospolnih brakova.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *