Azra Kahriman

Izrael odobrio gradnju 1000 kuća za jevrejske naseljenike u arapskom dijelu Jerusalema

Izrael odobrio gradnju 1000 kuća za jevrejske naseljenike u arapskom dijelu Jerusalema
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Vlada Izraela je dala zeleno svjetlo za gradnju više od 1000 novih domova za jevrejske naseljenike koji su aneksirani u arapskom dijelu Jerusalema.

“Vlada je odlučila da unaprijedi planiranje više od 1000 kuća u Jerusalemu, oko 400 u dijelu koji se zove Har Homa, a oko 600 u dijelu grada koji se zove Ramat Shlomo.“, izjavio je premijer Benjamin Netanyahu. On nije ulazio u detalje , a odbio je komentarisati o mogućim političkim i diplomatskim utjecajima, u isto vrijeme kada su Palestinci i međunarodna zajednica već razjareni zbog poslijednjih doseljavanja naseljenika u istočnojeruzalemskoj četvrti Silwan, u kojoj su gotovo svake noći sukobi već mjesecima.

“Nikada nije dobro vrijeme za raditi slične stvari, pogotovo sada, jer je Jerusalem u plamenu.”, izjavio je Lior Amichai, čuvar mira u tom naselju. Dodao je to da je nejadno iz izjave da li je vlada bila blizu izdavanja građevinskih tendera ili je želio da se planovi brzo odvijaju i u svojim ranim fazama.

 

Abbas zahtijeva intervenciju Sjedinjenih Američkih Država

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je u pismo koje je poslao Washingtonu u nedjelju navečer, zatražio intervenciju od Amerikanaca zbog izraelske eskalacije u Istočnom Jerusalemu. On je upozorio ukoliko Izrael nastavi sa svojim trenutnim mjerama, uključujući i prijedloge koji bi omogućili Jevrejima da se mole u Temple Mound što bi dovelo do erupcije nasilja koje već izmiče kontroli. On optužuje izraelsku vladu za poslijednje okršaje između izraelskih sigurnosnih snaga i palestinskih pobunjenika u Istočnom Jerusalemu.

“Pozivamo UN, Evropsku Uniju i Sjedinjene Američke Države da poduzmu što neposredne kaznene radnje kako bi Izrael odgovarao za svoju upotrebu oružja i ubijanje Palestinaca.”, rekao je Hanan Ashrawi, član PLO.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

2 Responses to Izrael odobrio gradnju 1000 kuća za jevrejske naseljenike u arapskom dijelu Jerusalema

  1. Pingback: SAD okarakterisale izraelska naselja kao ilegalna | Al Rasub

  2. Pingback: Ministar vanjskih poslova: Izrael neće nikada ograničiti gradnju naselja u Jerusalemu | Al Rasub

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *