Azra Kahriman

Izrael krenuo u kopnenu ofanzivu na Palestinu

Izrael krenuo u kopnenu ofanzivu na Palestinu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U akciju su uključeni avijacija, pješadija, tenkovi, pa čak i mornarica.

Kolone izraelskih tenkova ušle su večeras na teritorij Gaze. Cilj ove ofanzive, kako je naveo kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, je da sruše podzemne tunele koji vode ka Izraelu.  Izraelska vojska danas je pokrenula ovu ofanzivu nakon 10 dana borbi između Izraela i palestinskog pokreta Hamas. Kabinet premijera je dodao i to da je izdao nalog vojsci za pokretanje ove operacije iz razloga što je Hamas podzemnim tunelima pokušao da uđe na teritoriju Izraela. Istakao je da je to sve u cilju zaštite stanovnika Izraela. Na naslovnoj slici je prikazan napad na pojas Gaze, 17.7.2014..

Ukupno 60 000 izraelskih vojnika je krenulo prema Gazi. Do sada je ubijeno najmanje 231 Palestinac, uključujući 39 djece, a više do 1700 je ranjeno. Jedan Izraelćanin je stradao kada ga je pogodila mala raketa iz Gaze.

Stanovnicima Gaze je poručeno da napuste večeras svoje domove.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan, kako navodi  Al Jazeera Balkans, optužio je Izrael da pokušava izvesti “sistematski genocid” nad Palestinacima u pojasu Gaze, dodao je i to da zapadni, ali i islamski svijet šuti kada je riječ o izraelskom nasilju nad palestinskim narodom

Navodi Al Jazeera, Erdogan je istakao i to da “budući da su oni koji su izgubili živote Palestinci, vi ne možete čuti njihove glasove.

No, za to vrijeme, upravo danas – 17.7.2014. ortodoksni Jevreji su plesali na granici Izraela i pojasa Gaze u znak podrške izraelskim vojnicima.

 

112-635x357

 

Share This Post

Google1

One Response to Izrael krenuo u kopnenu ofanzivu na Palestinu

  1. Pingback: Protesti protiv Izraela širom svijeta: Kanada, Japan, Italija, Francuska, Island, Japan… | Al Rasub

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *