Mediha

Izloženost svjetlu tokom noći povećava rizik od raka dojke

Izloženost svjetlu tokom noći povećava rizik od raka dojke
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Rezultati nekoliko studija sugeriraju da žene koje rade noću, npr. radnice u fabrikama, doktorice, medicinske sestre, policajke, imaju veći rizik za razvoj raka dojke u odnosu na žene koje rade tokom dana. Druga istraživanja pokazuju da žene koje žive u područjima koja su jako osvjetljena tokom noći (npr.ulične lampe), imaju povećan rizik za rak dojke.

Naučnici smatraju da je ovaj povećan rizik povezan sa razinom melatonina. Melatonin je hormon koji ima ulogu u regulaciji sna. Proizvodnja melatonina u tijelu se povećava tokom noći, a smanjuje tokom dana kada je tijelo izloženo svjetlosti. Žene koje rade tokom noći, izložene su svjetlosti, tako da nivo melatonina ostaje niži.

Koraci koje možete poduzeti

Nije poznato koliko prostor u kojem se osoba nalazi treba biti taman, da bi došlo do lučenja melatonina. Zatvaranje očiju je dobar način da blokirate svjetlost, ali tamnije zavjese ili maska za oči, mogu osigurati da spavate u mraku. Ako ste zabrinuti zbog povećanog izlaganja svjetlu tokom noći, možete preduzeti sljedeće korake:

-stavite tamne zavjese na prozore spavaće sobe

-nemojte paliti svjetlo ako se probudite tokom noći

-koristite tamne ili niskovoltažne sijalice

 

Mnogi ljudi kažu kako uzimanje suplemenata melatonina pomaže da bolje spavaju. Međutim, ne postoji istraživanje koje govori o povezanosti rizika od raka dojke i uzimanja suplemenata melatonina.

 

Izvor: breastcancer.org

Prevod: bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *