Hamida

Izložba “Sarajevo pod opsadom” i film “Miss Sarajevo” u Galeriji 11/07/95

Izložba “Sarajevo pod opsadom” i film “Miss Sarajevo” u Galeriji 11/07/95
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U subotu, 12.07.2014. godine u 12 sati bit će upriličeno otvaranje izložbe fotografija“Sarajevo pod opsadom” Paul Lowea i projekcija filma “Miss Sarajevo” Bill Cartera u novom i rekonstruiranom izložbenom prostoru Galerije 11/07/95.

Fotografije iz serije “Sarajevo pod opsadom” fotografa Paul Lowea, kao i film “Miss Sarajevo” Bill Cartera, svjedoče o strašnoj ratnoj svakodnevnici građana Sarajeva, ali i sveprisutnom duhu otpora. Opsada Sarajeva – najduža opsada jednog glavnog grada u modernoj historiji, počela je u aprilu 1992. godine i završila u februaru 1996. Posljedice opsade u brojkama govore o preko 10 hiljada ubijenih, više od 60 hiljada ranjenih, preko 1500 ubijene djece. Svaki peti stanovnik Sarajeva bio je u opasnosti od pogotka snajpera ili nekog drugog oružja.

 ”Sarajevo pod opsadom” prva je privremena izložba Galerije 11/07/95 koju će posjetitelji Galerije moći pogledati zajedno sa stalnom galerijskom postavkom “Srebrenica”. Rekonstrukciju prostora, koji je sada postao integralni izložbeni prostor Galerije 11/07/95 pogodan za izložbe privremenog karaktera, pomogla je i financirala TIKA – Turska agencija za međunarodnu saradnju i kooperaciju. Ovo je nastavak dobre saradnje između Galerije 11/07/95 i TIKE, koja je u velikoj mjeri pomogla i inicijalno otvaranje Galerije prije dvije godine.

Prvom privremenom postavkom na drugu godišnjicu svog postojanja, Galerija 11/07/95 nastavlja svoj rad na kreiranju produktivne kulturne i društvene memorije, ali i najavljuje svoju okrenutost ka sličnim programima u budućnosti.

(galerija110795.ba)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *