Mediha

Izložba Četiri Mušketira u Art Kući Sevdaha

Izložba Četiri Mušketira u Art Kući Sevdaha
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U periodu od 15-tog do 30-tog oktobra, građani Sarajeva, ali i turisti će imati priliku posjetiti izložbu slika čiji su autori četiri mlade umjetnice koje djeluju pod imenom “Četiri Mušketira”. Ovo je četvrta izložba ove grupe, a biće postavljena u Art Kući Sevdaha.

Majana Bešić, Arijana Junuzović, Nejra Brčić, Meliha Trako su imena koja se kriju iza “Četiri Mušketira”. Ove četiri djevojke, sa zvanjem prof. likovnog vaspitanja i obrazovanja,  na ideju “Četiri Mušketira” došle su još u studentskim danima.

“Nas četiri smo išle zajedno u istu klasu nastavničkog odsjeka/slikarstvo kod pokojnog prof. Radoslava Tadića. Počele smo se družiti još na prvoj godini studija, tako da smo sve vrijeme ono “together”. 2011. godine je jedna od nas (Nejra Brčić) došla na ideju da postanemo umjetnička grupa pod nazivom “Četiri Mušketira”. Tako smo krenuli sa radom.” prisjeća se Majana. “Imale smo već tri izložbe: prva u Asa Art Galeriji, druga u Opštini u Maglaju, a Treća u restoranu Lovac, gdje imamo imamo i stalnu postavku. Ovo će biti naša četvrta izložba, ako Bog da.”

Arijana Junuzović trenutno radi kao profesor crtanja i slikanja u kreativnom studiju Gallery Elf. Majana Bešić volontira u Saburinoj kući i bavim se henna umjetnošću (istočnjačka umjetnost ukrašavanja tijela hennom). Meliha Trako je magistrirala  u Sarajevu 2014. godine, na odsjeku slikarstvo u klasi Radoslava Tadića. Radi na oslikavanju restorana Lovac, a Nejra Brčić kao nastavnik u školi.

Iako izlažu zajedno, imaju različite stilove slikarstva. “Što se tiče vrste slikanja, svaka ima svoj neki stil, Meliha se više bazira na realizam, odnosno njen stil je realističan, bitna je boja. Arijana i ja preferiramo ekspresionizam i impresionizam, nama je boja bitnija od forme. A Nejra  više eksperimentiše od nas, nema šta nije radila, te realno, te pointelizam, ma svašta zaista. Ona je jedina od nas imala nekoliko samostalnih izložbi i član je Umjetničkog društva Napredak. ” objašnjava Majana.

Kako to sve izgleda, moći će se vidjeti na svečanom otvaranju izložbe, 15-tog oktobra, sa početkom u 19 sati, kao i narednih 15 dana u Art Kući Sevdaha. Ulaz je slobodan.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *