Hamida

Izlaznost na Opće izbore 2014. bit će veća u odnosu na one iz 2010.

Izlaznost na Opće izbore 2014. bit će veća u odnosu na one iz 2010.
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Prema istraživanju GfK BiH – Agencije za istraživanje tržišta i javnog mnijenja, na opće izbore 12. oktobra 2014. će izaći 68,6 posto građana Bosne i Hercegovine što je za 12 posto više u poređenju sa općim izborima 2010. godine.

GfK BH agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja je u periodu od 17. do 29. septembra 2014. uradila istraživanje javnog mnijenja na nacionalno reprezentativnom uzorku od N=977 ispitanika starijih od 17 godina o tome da li namjeravaju glasati na općim izborima zakazanim za 12. oktobar ove godine.

Istraživanje je urađeno f2f (face to face) CAPI (computer assisted personal interview) metodom u domovima ispitanika.

Rezultati ovog istraživanja su pokazali da 68,6 posto građana Bosne i Hercegovine sa pravom glasa namjerava izaći na opće izbore ove godine. Ukoliko se ovaj podatak uporedi sa zvaničnim izvještajem Centralne Izborne Komisije sa općih izbora 2010. godine koji govori da je te godine na izbore izašlo 56,6 posto građana Bosne i Hercegovine, može se zaključiti da će izlaznost na ovim općim izborima biti za 12 posto veća nego što je to bio slučaj na prethodnim.

Da definitivno neće glasati na ovim izborima potvrdilo je 15% ispitanih, dok je gotovo isto toliko neodlučnih. 14,7 posto građana Bosne i Hercegovine još uvijek nije odlučilo da li će izaći na ovogodišnje opće izbore ili ne. Nešto manje od 2 posto ispitanih (1,7 posto) je odbilo dati odgovor na ovo pitanje.

izlaznost2

Ukoliko se podaci dobijeni ovim istraživanjem analiziraju prema entitetima iz kojih dolaze ispitanici, dolazi se do zaključka da u Republici Srpskoj živi nešto veći procenat osoba koji tvrde da će sigurno izaći na ovogodišnje opće izbore nego što je to slučaj u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U Republici Srpskoj je 72,1 posto građana ovog entiteta potvrdilo da će sigurno izaći na izbore dok u Federaciji BiH taj procenat iznosi 66,9 posto. Federaciju BiH karakteriše dosta veća neodlučnost birača u odnosu na Republiku Srpsku – 17,3 posto naspram 11,9 posto.

Kada se ovi odgovori analiziraju po dobi ispitanika, primjetno je da se veći procenat sigurnih glasača nalazi među starijom populacijom. Tačnije, 75,4 posto građana Bosne i Hercegovine starijih od 65 godina je potvrdilo da će sigurno glasati na ovim općim izborima, dok je ovaj procenat među mlađom populacijom sa pravom glasa od 18 do 24 godine, tek 66,9 posto. Upravo se među ovom kategorijom nalazi i najveći procenat onih koji još uvijek nisu odlučili da li će glasati na ovogodišnjim općim izborima ili ne (13,8 posto).

izlaznost3

Značajnih razlika u stavovima ispitanika o navedenom pitanju nije bilo s obzirom na spol ispitanika i veličinu naselja u kojem ispitanik živi, naveli su ig GfK BH.

Izvor: klix.ba

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *