Hamida

Islam, budizam, hinduizam, judaizam i bahaizam čine nakon kršćanstva vodeće religije u SAD-u

Islam, budizam, hinduizam, judaizam i bahaizam čine nakon kršćanstva vodeće religije u SAD-u
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Udruga statističara američkih vjerskih zajednica kreirala je zanimljivu mapu koja pokazuje koja religija je u svakoj američkoj državi druga vodeća religija nakon kršćanstva. Iako kršćanstvo, naravno, i dalje zauzima mjesto najraširenije i najveće religije u SAD-u, ova mapa iznosi jednu zanimljivu činjenicu, a to jeste da budizam, judaizam i islam su, također, vodeće religije u američkim državama.

Iako se više od tri četvrtine Amerikanaca identificiraju kao kršćani, više od polovine kao protestanti, oko 23 posto kao katolici, a oko 2 posto kao Mormoni, statistički podaci pokazuju da budisti čine najveću vjersku nekršćansku zajednicu na zapadnom dijelu SAD-a.

U 20 država, uglavnom na srednjem zapadu i jugu, islam čini najveću nekršćansku vjersku tradiciju, a u 15 država, uglavnom na sjeveroistoku, judaizam ima najviše sljedbenika nakon kršćanstva. Hindusi dolaze na drugo mjesto u Arizoni i Delaware, a u Južnoj Karolini ima više praktičara Baha'i vjere od bilo koga drugog, prenosi Washigton Post.

Hillary Kaell, profesorica na Concordia univerzitetu u Montrealu koja je specijalizirana za kršćanstvo Sjeverne Amerike, rekla je : “Ovi brojevi, iako izgledaju impresivno kada su postavljeni na karti, predstavljaju vrlo mali dio stanovništva u bilo kojoj od navedenih  država.”, uzimajući u obzir da se prema Gallup anketi, 77% Amerikanaca izjasnilo kao kršćani.

Udruga statističara američkih vjerskih zajednica donosi podatak da sljedbenici određene religije, tj. oni koji prisustvuju vjerskoj službi, čine više od polovine stanovništva u 28 država. North Dakota, Alabama i Louisiana su pri vrhu liste po broju sljedbenika određene religije, a Oregon, Vermont, Alaska, Nevada i Washington sjediti na dnu rang liste.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *