Hamida

Irska najdosljednija islamskim principima

Irska najdosljednija islamskim principima
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Kur`anski principi su zastupljenjiji u zapadnim društvima, nego u islamskim zemljama, koje nisu uspjeli prihvatiti vrijednosti vlastite vjere u politici, biznisu, zakonu i društvu, navodi vodeći akademik sa Sveučilišta George Washington.

Prema novim istraživanjima, zemlja koja je najbliža u slijeđenju principa zasnovanih na Kur`anu je Irska, dok nijedna zemlja sa većinskom muslimanskom populacijom nije se našla ni na top 25 na listi, a arapske zemlje ni u top 90. U istraživanju, kada se je primijenio “islamski index”, jedino zemlje poput Malezije i Kuvajta su se našle na top 50, dok su SAD 15-ti, Norveška isto 15-ta, a Francuska 17-ta na listi.

Među zemljama koje su na višem rangu od islamskih zemalja u prihvatanju islamskih vrijednosti jesu  Izrael, Singapur, Švedska i Danska. Izrael se je našao na 27 mjestu, više nego bilo koja zemlja sa većinskom muslimanskom populacijom, čineći tako Izrael dosljednjijim idealima islama.

Ako država, društvo ili zajednica pokazuje karakteristike kao što su neizabrani, korumpirani, tiranski, i nepravedni vladari, nejednakosti pred zakonom, nejednake mogućnosti za ljudski razvoj, nedostatak slobode izbora (uključujući i za religiju),  bogatstvo pored siromaštva, sila i agresivnost  kao  instrumente rješavanja sukoba, za razliku od dijaloga i pomirenja, i iznad svega, prevalencija nepravde bilo koje vrste, to je prima facie dokaz da to nije islamska zajednica, navodi Hossein Askari, iranski profesor međunarodnog poslovanja i međunarodnih odnosa na Sveučilištu George Washington.

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *