Hamida

Iranke bez mahrame u “sekundi slobode”

Iranke bez mahrame u “sekundi slobode”
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Iranske žene postavljaju svoje fotografije na kojima su bez mahrame, na nedavno osnovanoj Facebook grupi. Ta kontroverzna stranica je pokrenuta  od strane Masih Alinejad, bivše novinarke iz Velike Britanije. Dosad je objavljeno preko 150 slika u kojima iranske žene uživaju u nečujnim trenucima “slobode”. Iako je pokrenuta tek prije nekoliko dana, već je privukla preko 132.000 “fanova”, većinom Iranaca. 

Nošenje mahrame je za Iranke bilo obavezujuće još od Iranske revolucije 1979, žene već 35 godina u Iranu nisu smjele napustiti kuću bez mahrame, a kršenje te zabrane vodi od novčane kazne ili zatvora.

“Ove žene nisu aktivistice, već obične osobe koje govore iz svog srca”, “Moja kosa je kao talac vlade”,”Vlada još uvijek drži puno talaca”, su neki od komentara pokretačice stranice.

Fotografije pokazuju žene na plaži, sa prijateljima ili partnerima, na ulicama -i to sve bez mahrame. Masih Alinejad je došla na  ideju pokretanja ove stranice kada je na svojoj vlastitoj stranici objavila fotografiju u kojoj je bez mahrame. Fotografije su “lajkane” nekoliko hiljada puta, tako da su joj mnoge žene počele slati svoje vlastite fotografije, odlučivši nakon toga da osnuje posebnu stranicu.

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *