Azra Kahriman

Iranac će lansirati igricu inspirisanu Iranskom revolucijom iz 1979. godine

Iranac će lansirati igricu inspirisanu Iranskom revolucijom iz 1979. godine
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Iranski imigrant i poduzetnik Navid Khonsari želi da pusti u prodaju novu igricu koja je inspirisana Iranskom revolucijom iz 1979. godine.

Revolucija u Iranu 1979. godine je transformisala Iran iz kraljevine, koju je vodio šah Mohamed Reza Pahlavi, u islamsku republiku čiji je vođa ajatolah Homeini. Homeini je bio i vođa revolucije, ali i osnivač republike. Navid Khonsari se sa svojom porodicom preselio u Kanadu 1979. godine. U vrijeme revolucije on je bio desetogodišnji dječak, za kojeg je bilo veoma uzbudljivo vidjeti vojna vozila i vojnike svuda po ulicama.

“Želim da ljudi osjete strast i ushićenje sudjelujući u revoluciji zbog osjećaja da možda mogu nešto da promijene.”, rekao je Khonsari za The Guardian.

Od strane novina proiranske vlade  igrica je okarakterisana kao propaganda zapadnog društva. Oni koji će igrati ovu igricu imaju priliku čuti govor ajatolaha Homeinija.  Igrica nazvana 1979. Revolution, će ugledati svjetlo dana na proljeće 2015. godine. Khonsari je učestvovao u izradi još nekoliko veoma poznatih igrica, poput Grand Theft Auto, Max Payne i Manhunt.

Glavni lik igrice je Reza, koje je u vrijeme revolucije bio u Iranu, i radio je kao fotonovinar.

 

Navid Khonsari

Ovo je prva igrica ovog tipa koja pokazuje burne događaje iz vremena Iranske revolucije. Sve vrijeme boravka u Kanadi, Khonsari je razmišljao šta bi bilo da je za vrijeme revolucije ostao u Iranu. Na pitanje da li misli da igrica može prikazati kompleksnost Iranske revolucije, za The Guardian, Khonsari je rekao da: “Apsolutno, imat ćete veoma dobro razumijevanje cijelog ekosistema političke filozofije.

Khonsari navodi da će oni koji budu igrali ovu igricu biti prinuđeni da donose moralno dvosmislene odluke, da li se prepustiti nasilju, koga od dvojice prijatelja spasiti, a koga pustiti da umre, i sl..

U slijedećem videu pogledajte šta kaže kreator igrice o samoj igrici.

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=FeJZtNWM-B8&w=560&h=315]

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *