Hamida

Intervju sa Rebekom Wolveire

Intervju sa Rebekom Wolveire
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Rebeka Wolveire, pripovjedač i autor nekoliko knjiga, predstavlja svoje izdanje „Put Šaptaja“.

Došli smo do nje online putem, a ona nam je dala uvid u neke privatne informacije iz svog života, koje sada djelimo sa vama.

Al- Rasub: Recite nam nešto o vašem odrastanju i školovanju ?

Rebekah Wolveire: Još u osnovnoj školi sam počela pisati kraće tekstove. Od prvog do petog razreda sam bila dio sekcije „Mladi autori“. Mislim da je upravo to bio moj prvi korak ka cilju da postanem pisac.

Al-Rasub: Šta vas je inspirisalo da napišete knjigu ?

Rebekah Wolveire: U biti, svaki moj roman je drugačiji. Anne Rice i moj dečko, Tom su me podstakli na pisanje priča o vampirima, na kojima trenutno radim. Roman „Put Šaptaja“, završen u junu, je bio jedna vrsta izazova koje sam sebi postavila.

Al-Rasub: Kada ste završili sa pisanjem knjige ?

Rebekah Wolveire: Napominjem, svaka knjiga je drugačija i nosi nešto specifično u sebi. Čitajući spise raznih autora, saznala sam da većina njih završi prvu verziju za nekoliko sedmica, međutim, to kod mene ne funkcioniše na taj način. Ja većinom pišem do četiri sata na dan, zavisno od nivoa inspiracije, motivacije i poruke koju moram prenijeti u datom momentu. Za prvu verziju knjige „Put Šaptaja“ su mi bila potrebna četiri mjeseca. Međutim, napisani tekst sam ispravljala 3 puta, za što mi je trebalo 20 mjeseci.

Al- Rasub: Da li je vaša knjiga namjenjena širokom auditoriju ili ipak pojedinim čitateljima ?

Rebekah Wolveire: Pisala sam za dob od 16 do 30 godina, zbog činjenice da se radnja uglavnom bazira na životu glavne junakinje romana, počev od njenog polaska u srednju školu pa sve do odlaska na koledž. Unutar radnje se naziru nešto ozbiljnije teme. Roman je pisan u horor/ triler žanru.

Al-Rasub: O čemu govori „Put Šaptaja“ ?

Rebekah Wolveire: Radi se o djevojci, Lucy, koja ima sposobnost kominiciranja sa živim i mrtvim. Ona je neka vrsta šaptačice duhovima. Tokom cijele radnje romana ona traga za ljudima koji će je prihvaiti onakvu kakva zaista jeste, zbog toga što je u srednjoj školi bila diskriminisana od strane svojih vršnjaka.

Al-Rasub: Smatrate li da ste uspjeli prenijeti poruku romana na vaše čitatelje ?

Rebekah Wolveire: Smatram da je pisanje jedna vrsta umjetnosti, i ma koliko je puta pokušali izmijeniti, uvijek će ostati jedan „nepopunjeni“ dio. Ne mogu da prenesem na vas ono što ja lično osjećam prema toj knjizi, ali vam mogu reći šta se nalazi u njoj. Ipak, osjećam da sam glavnu poruku stavila na njegove stranice.

Al- Rasub: Da li su reakcije čitaoca onakve kakve ste i očekivali ?

Rebekah Wolveire: Moram da vam priznam da još nijedna kritika nije došla do mene. Imala sam problema sa Kindle-om na amazonu , međutim, napokon sam dobila svoju e-book verziju, a knjiga će biti dostupna u augustu. Iskreno rečeno, važniji su mi komentari mojih čitalaca nego novac koji ću dobiti.

Al-Rasub: Smatrate li da je današnja moderna tehnologija, poput interneta, mobitela i drugih smart uređaja, zamjenila istinsku vrijednost knjige ?

Rebekah Wolveire: Naprotiv, smatram da se sve više vrši objavljivanje knjiga, posebno u e-book formatu. Čak sam gledala filmove na kojima prikazuju da ćemo se u budućnosti koristiti samo savremenom tehnologijom, kompjuterima i da neće biti potrebe za običnom knjigom. Ipak, još uvijek nema prevelikih naznaka ka tom progresu. Znate, neopisiv je osjećaj držati vlastitu knjigu u rukama.

Al-Rasub: Koji su vaši planovi za buduće pisanje ?

Rebekah Wolveire: Do 2012. godine želim privesti kraju još par projekata. Trenutno pišem triler, roman o ubistvu, i radim na emisiji o vampirima. Ima još dosta projekata koje tek treba da započnem, a što se tiče pisanja, još zadugo vidim sebe u tome.

Al-Rasub: Šta inače radite u slobodno vrijeme; imate li neke hobije, šta volite; šta ne volite ?

Rebekah Wolveire: Osim pisanja romana, pišem poeziju i vodim blogove. Volim pričati sa ljudima preko facebook-a. Također, volim kuhati, gledati filmove, slušati muziku, crtati, bojati, i igrati Sims. Uživam glasno čitati pred mojim dečkom. Što se tiče hrane, nisam neki ljubitelj konzerviranog graška i ne volim džigericu. LOL.

Uvijek nastojim isprobavati nešto novo i neobično.

Al-Rasub: Vaša poruka čitateljima ?

Rebekah Wolveire: Imam tri prijedloga:

1) Bavite se pisanjem. Bilo da je blog, dnevnik, pjesma, par redaka ili čitava stranica pripovjetke, nikada ne odustajte.

2) Ako pišete u određenom žanru, informišite se o njemu. Od velike pomoći vam mogu biti informacije o životima poznatih stvaraoca.

3) Radite onako kako vam odgovara. Ja kad pišem, prvu verziju napisanog imam samo za sebe. Dođe mi ko jedna vrsta terapije. Onda kada je izmjenim, izmjenim je za čitaoce, i to nekad i po četiri puta.

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *