Hamida

Intervju sa Karen Elaine („Sadina Kuća“)

Intervju sa Karen Elaine („Sadina Kuća“)
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Karen Elaine je priznata spisateljica, blogerka i po zanimanju učiteljica. Nedavno smo održali online razgovor sa njom, tom prilikom nam je dala informacije o knjizi na kojoj trenutno radi, a svoja iskustva je podjelila sa nama.

Al-Rasub: Recite nam nešto o vašem ranom djetinjstvu i obrazovanju ?

Karen Elaine: Bila sam veoma „bistra“, snalažljiva i osjećajna djevojčica. Moja strast su bile knjige i bila sam veoma maštovita. Uživala sam u pisanju kraćih priča, na što je naravno uticala moja opčinjenost serijom „Male Žene“ i Bronte sestrama. Kao desetogodišnjakinja, očarale su me melodramatske teme iz knjige „Rebeka“, Daphne Du Maurier. Kako sam bila puna novih ideja, uvijek sam mučila svoje sestre igricama u kojima smo se igrale zamišljenim likovima. U srednjoj školi, bila sam pokretač „projekta“ u kojem smo mi bile šumske vile, zbog čega su me kasnije zadirkivali moji vršnjaci. Trebalo mi je dosta vremena da prebrodim taj incident. Ne mogu se pohvaliti sretnim školskim danima, jer nije sve bilo tako sjajno, na što je uticao moj školski uspjeh. Naizgled tužno, međutim, sva dešavanja su mi pomogla da odrastem, jer sam kasnijenastavila sa daljim školovanjem. Da priča bude još čudnija, danas se družim sa svojim bivšim „ mučiteljima“.

Al-Rasub: Kada Vam se javila želja za pisanjem?

Karen Elaine: Iako sam se suočila sa dosta neuspjeha u početnim stvaranjima, nijedan neuspjeh me nije obeshrabrio utoliko da odustanem od pisanja. Napisala sam mnogo kratkih priča u prošlosti, dok je moj učitelj iskristio moju kreativnost da bi obogatio moje znanje. Izmišljala sam priče za moju dječicu, i sastavljala pjesmice o njihovim zgodama iz djetinjstva. Moja djeca su mi poslužila kao inspiracija, međutim, za pisanje prvog romana, inspiraciju sam pronašla u kući koju smo tad renovirali. Na početku radova, bila je u takvom neredu da je na samom kraju pretvorena u potpuno novu kuću. Upravo sam koncept pisanja zasnovala na ideji pretvaranja „ruševine u dvorac“.

Al-Rasub: Kako ste naslovili knjigu i o čemu se radi u njoj?

Karen Elaine: Naslov knjige je „Sadina Kuća“. Prvi dio, Knjiga Prva počinje podnaslovom „Ključ“. Glavna junakinja, Sadi se osjeća usamljeno zbog smrti zaručnika. Nastoji da preuzme veliku, naizgled predivnu, kuću i preuredi je. Međutim, ono što će uslijediti donijet će katastrofalne posjedice. Ispostavlja se da je Sadina povezanost sa kućom veća nego što je mogla i zamisliti, a kako i zbog čega saznajemo na samom kraju knjige.

Al-Rasub: Koliko vam je vremena trebalo za završite knjigu? Koliko ste, do sada, napisali knjiga i koja vam je omiljena?

Karen Elaine: Ovu knjigu sam počela pisati u januaru 2012.godine, i još uvijek je dorađujem. Sviđa mi se tema knjige, zbog čega vjerujem u njen uspjeh. Od svih knjiga do sada napisanih, ova mi se definitivno najviše sviđa. Nadam se njenom skorom završetku i početku pisanja samog nastanka knjige. „Sadina Kuća“, Knjiga Druga, podnaslov „Albina Priča“, govori o samim počecima nastanka kuće, opisuje njene ukrase i Sadinu povezanost sa istima.

Al-Rasub: Ko su vaši čitatelji? Da li su do vas došli njihovi komentari, kakvo je njihovo mišljenje o djelu?

Karen Elaine: Moji čitaoci su žene koje uživaju u pričama poput „Kuća na jezeru“, „ P.S. Volim te“ i slične ljubavne drame. Knjiga još uvijek nije objavljena, ali se nadam da će biti velika potražnja za njom prije same objave. Nadam se podršci prilikom objavljivanja. Možda se čak i ja sama uključim u prodaju, u svrhu dobre publikacije.

Al-Rasub: Danas se skoro sve može naći na internetu. Da li smatrate da tradicionalno čitanje knjiga gubi na interesovanju čitalaca?

Karen Elaine: Nažalost, da. Volim knjige, volim da ih uzmem i osjetim njihov miris, tako da , po mom mišljenu taj osjećaj nikad ne može isčeznuti. Zamjenska pomagala, obična slova sa ekrana ne mogu zamijeniti orginal.

Ja pripadam generaciji koja nije odrasla uz upotrebu savremene tehnologije koju danas koristimo. Iako se i sama služim tehnologijom, smatram da nisam ovisna o njoj. Također, nisam opsjednuta time da svaku knjigu moram preuzeti sa interneta. Radije ću otići u prodavnicu, potražiti neku knjigu, pročitati prvu stranicu i sažetak pa se odlučiti na kupnju. Međutim, živimo u sadašnjici gdje nastojimo spojiti ugodno s korisnim, zbog čega smatram da će uobičajno čitanje knjiga biti zamjenjeno upotrebom interneta i elektronskih knjiga.

Al-Rasub: Možete li nam reći nešto o vašem iskustvu kao predavaču?

Karen Elaine: Podučavam djecu od 14 do 18 godina. Predmet koji predajem zove se „ Briga o djeci i njihovom razvoju“. U okvir predmeta ulaze mnoge teme, kao što su: zaštita djece, zdravlje i sigurnost, igre i planovi za razvoj, promatranje, psihologija, hrana i ishrana te mnogi drugi. Podučavam već 20 godina i zaista volim svoj posao, ali da budem iskrena, pisanje mi je puno draže.

Al-Rasub: Koji su vaši planovi za budućnost?

Karen Elaine: Upravo sam promijenila školu, tako da ću nastojati uskladiti obaveze i pridonijeti napretku svojih učenika. U isto vrijeme ću raditi na ispravci prvog romana, a u toku njegove publikacije okrećem se ka daljem stvaranju.

Al-Rasub: Možete li nam navesti ime vašeg omiljenog pisca i knjige?

Karen Elaine: „Rebeka“ od Daphne Du Maurier.

Al-Rasub: Čime se bavite kad ne pišete, šta radite u slobodno vrijeme?

Karen Elaine: Održavam formu povremenim odlascima u teretanu, a nedavno sam bila na planinarenju sa jednim od mojih sinova. Uživam u dobrim filmovima, redovnom posjećivanju mog bloga i susretima sa prijateljima. Također, uživam u potovanjima i kampiranju sa porodicom.

Al-Rasub: Imete li neku poruku za svoje čitaoce?

Karen Elaine: Željela bih da što više ljudi prati moj rad na blogu. Voljela bih kada bi se stvorila „gužva“ oko moje knjige, što bi naravno pridonijelo njenoj skoroj objavi. Bilo bi super kada bi mi drugi pomogli u tom ostvarenju. Knjiga sadrži dosta korisnih poruka, a neke od njih djelim na svom blogu. Također, veoma bi me usrećilo kada bih vidjela komentare na moje post-ove.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *