Hamida

Internetski trolovi su narcisi, psihopati i sadisti

Internetski trolovi su narcisi, psihopati i sadisti
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Novo istraživanje pokazuje kako su internetski trolovi uistinu užasni.

U ovomjesečnom izdanju žurnala Personality and Individual Differences objavljeno je istraživanje koje potvrđuje ono što smo sumnjali – internetski trolovi su uistinu užasni.

Prije svega počnimo sa definicijom internetskog trola. To je osoba koja se uključuje u razgovor samo da bi omela i uznemirila sudionike razgovora. Često se čini kako ne postoji stvarna svrha iza njihovih komentara, oni naprosto žele uznemiriti sve oko sebe. Trolovi će lagati, preuveličavati i često dobiti pozornost koju ne zaslužuju.

Kakva osoba bi to svjesno radila?

Kanadski znanstvenici odlučili su saznati odgovor na ovo pitanje. Proveli su dvije studije putem interneta u kojima su obuhvatili 1200 ispitanika. Svaki ispitanik rješavao je test osobnosti zajedno s upitnikom vezanim za ponašanje prilikom komentiranja na internetu. Znanstvenici su tražili dokaze koji bi povezali trolanje s narcističkim, psihopatskim i sadističkim osobnostima.

Tim iz Kanade otkrio je kako su te osobine ponajviše povezane s osobama koje trolanje smatraju svojom najdražom internetskom aktivnošću.

Riječ je značajnoj vezi, a autori govore kako: “… je povezanost između sadizma i GAIT (Global Assessment of Internet Trolling) rezultata toliko jaka da se može reći da su trolovi prototipski sadisti.”

Oni uistinu uživaju u uznemiravanju drugih ljudi.

“Trolovi i sadisti osjećaju sadističko zadovoljstvo u uznemiravanju drugih. Sadisti se samo žele zabaviti, a internet je njihovo igralište, ” ističu autori.

Dakle, sljedeći put kada se susretnete sa internetskim trolom zapamtite neke stvari.

  1. Nešto uistinu nije uredu s njima
  2. Najbolje ih je ignorirati

 

(Znanostblog)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *