Hamida

Internetske neslobode:Pročitajte u kojim državama zbog lajka na FB možete u zatvor!

Internetske neslobode:Pročitajte u kojim državama zbog lajka na FB možete u zatvor!
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Najnoviji izvještaj organizacije Freedom House pokazuje zabrinjavajući trend. I tzv. demokratske države sklone su kriminalizovanju sadržaja na popularnom Facebooku...

Postoji mnogo zanimljivih podataka u novom izvještaju organizacije Freedom House o slobodama na internetu. Zabrinjavajući trend koji izvještaj pokazuje svakako su vlade – čak i one za koje se smatra da su relativno demokratske – koje kriminalizuju lajkanje za njih “neprikladnog” sadržaja na Facebooku

U Indiji prošle godine, kaže se u izvještaju, je bilo optuženo prema tzv. IT Zakonu, za postavljanje ili “lajkanje ” postova na Facebooku. U jednom od najpoznatijih slučajeva, policija je uhapsila ženu koja se žalila na Faceoboku na saobraćajne gužve i poremećaje u uslužnim djelatnositma u njenom gradu koji obilježava smrt lidera desnice hinduističke nacionalističke stranke. Prijatelj od žene, koji je lajkao njen komentar, također je uhapšen.

Legenda : zelenom su označene slobodne, žutom djelimično slobodne , dok su ljubičastom označene neslobodne države

Na Filipinima, Vladin advokat brani novi zakon o internetu upozoravajući da se lajkanje pogrdnog komentara na FB svodi na činjenje klevete.
Na Tajlandu, koji ima stroge zakone protiv vrijeđanja monarhije, ministar tehnologije je upozorio korisnike da lajkanje komentara koji vrijeđa monarhiju može dovesti do krivičnog progona za” indirektnu distribuciju neprikladnog sadržaja. “

 

Uopšteno gledajući, jedna od obeshrabrujućih stvari o izvještaju jeste činjenica da se najveće prepreke u ostvarivanju internetske slobode, dogodile u tzv. demokratskim režimima. Indija je pokazala najveći pad.

 

Sjedinjene Američke Države, iako još uvijek vrlo slobodne po međunarodnim standardima, izgubile su pet bodova od svoje ocjene, uglavnom zahvaljujući špijunskim objavama iz NSA. Brazil, možda i najkritičnija država prema Sjedinjenim Državama zbog slučaja Edwarda Snowdena, također je pala na listi , zahvaljujući “povećanju ograničenja on-line sadržaja, posebno u kontekstu strogih izbornih zakona u zemlji.

Prema izvještaju Freedom House, Island ima najslobodniji internet, Iran je najmanje slobodan, kdok je recimo Mijanmar pokazao najveći napredak.

 

Izvor: BUKA

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *