Hamida

Internacionalna parlamentarna stipendija u Njemačkom parlamentu

Internacionalna parlamentarna stipendija u Njemačkom parlamentu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Njemački Parlament (Bundestag) u saradnji sa Slobodnim univerzitetom Berlin, Humboldt-Univerzitetom u Berlinu i Tehničkim univerzitetom Berlin svake godine dodjeljuje oko 120 stipendija za mlade apsolvente iz 28 nacija.

Program pod pokroviteljstvom predsjednika Bundestaga traje 5 mjeseci  od 1. marta do 31. jula i sastoji se od manifestacija, seminara i praktičnog rada kod jednog od poslanika njemačkog Bundestaga.

Ciljevi programa su:

  •     podržati odnose između Njemačke i zemalja učesnica
  •     ojačati demokratske vrijednosti i toleranciju
  •     produbiti razumijevanje kulturne raznolikosti
  •     osigurati miran suživot u svijetu

Trenutno u u programu učerstvuju: Albanija, Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Estonija, Francuska, Gruzija, Izrael, Kazahstan, Kosovo, Hrvatska, Latvija, Litva, Mekedonija, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Češka, Ukrajina, Mađarska i SAD.

Na početku programa učesnici koji moraju odlično vladati njemačkim jezikom će od tri berlinska univerziteta dobiti upute o lokalnom akademskom životu, a od uprave Bundestaga uvid u rad Parlamenta.

U okviru cjelodnevne aktivnosti stipendisti se upoznaju sa različitim zadacima jednog poslaničkog ureda. Pri tome se veliki značaj pridaje aktivnom sudjelovanju: U to spadaju stručni elaborati, pisanje govora, članaka i pisama, pripremanje sjednica kao i obavljanje sekretarijatskih dužnosti. Pored toga, stipendisti prate svoje poslanke na sjednice komisija, frakcija i drugih tijela i pri tome dobivaju uvid u unutrašnje funkcionisanje, odnose i tokove postupaka rada Parlamenta. Predviđena je takođe i jedna posjeta izbornoj jedinici poslanika.

Stipendisti su u ljetnom semestru upisani kao studenti Humboldt-univerziteta u Berlinu i po želji takođe mogu slušati predavanja na nekom od drugih univerziteta. Tokom ljetnog semestra oni mogu slušati i do dva predavanja na Humboldt-univerzitetu u Berlinu i jedno predavanje neke druge berlinske Visoke škole. Dodatno učestvuju u jednom naučnom pratećem programu Slobodnog univerziteta, Humboldt-univerziteta i Tehničkog univerziteta.

Pored toga, stipendisti se uvode i u studijske seminare političkih fondacija, ekonomski i kulturni život Savezne Republike Njemačke.

Stipendija uključuje mjesečnu naknadu od 450 eura, besplatan smještaj kao i zdravstveno osiguranje, osiguranje od udesa i policu osiguranja od odgovornosti. Pored toga, preuzimaju se i putnički troškovi dolaska i odlaska u i iz Berlina. Međunarodnu parlamentarnu stipendiju finansira njemački Bundestag.

Rok za prijavu 30. juni 2014.

Više informacija možete pronaći ovdje.  

(mladi.info)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *