Azra Kahriman

Insekti koji imaju najbolnije ugrize

Insekti koji imaju najbolnije ugrize
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Nakon brojnih ugriza insekata, istraživač Justin Schmidt je napravio skalu kako bi rangirao jačinu bola.

Justina Schmidta, istraživača sa Southwestern Biological Institute-a u Sjedinjenim Američkim Državama, insekti su ugrizli toliko puta da je odlučio da napravi skalu kojom bi mjerio jačinu bola koji nastaje nakon ugriza insekta. Jačina bola na pomenutoj skali varira od nula do četiri, kako prenosi Daily Mail.

Ujed rangiran na skali kao jedan izaziva oštru bol, ali ipak ne toliko jaku da bi došlo do ispuštanja pića iz ruke. Ujed jačine četiri je opisan kao udar 20 hiljada volti, za koji je Schmidt dodao da bi nas taj ujed natjerao ne samo da ispustimo piće iz ruku, već i da ga bacimo preko cijele sobe.

 

Skala boli Justina Schmidta:

1. Prilikom ujeda vatrenog mrava bol traje od dvije do četiri minute.

2. Pčela ukoliko vas ujede bol traje do 10 minuta, dok bol nakon ujeda bumbara traje do 5 min, a bol nakon ujeda europske ose traje od četiri do 10 minuta.

3. Plišani mrav ukoliko vas ujede bol će trajati od jednog do osam minuta.

4. Ukoliko vas ujede osa ratnica bol će trajati čak do dva sata, a u slučaju da vas ujede mrav metak bol može trajati nevjerovatnih 12-24 sata.

 

Schmidt je naveo da ga je ubolo oko 150 različitih vrsta insekata na njegovim putovanjima po svijetu, stoga je ova skala nastala na osnovu Schmidtovog iskustva.

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *