Hamida

Indijske djevojke dizajnirale anti-silovanje pantalone

Indijske djevojke dizajnirale anti-silovanje pantalone
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Dvije indijske djevojke došle su do jedne veoma kreativne ideje za borbu protiv problema sve češćeg silovanja u njihovoj zemlji. Naime, dizajnirale su ono što nazivaju visoko tehnološke jeans pantalone.

Diksha Pathak, 21, i Anjali Srivastava, 23, iz Varanasi, koje su trenutno studentkinje, dizajnirale su par crvenih pantalona,  opremljenih sa malim elektronskim dugmetom koji šalje poziv u pomoć u najbližu policijsku stanicu kada se pritisne.

download

Kako navodi Pathak, već odavno je imala u planu da kreira nešta slično. Njen otac uvijek strahuje za njenu sigurnost kada god dođe kući kasno. Sve češći slučajevi grupnog silovanja koji se dešavaju u njenoj zemlji šokirali su je, navodeći  da se nada da više nijedna žena neće biti žrtva takvog nasilja noseći njihovu dizajniranu odjeću. Uskoro je podršku njenoj ideji dala i Srivastava, studentkinja elektronske komunikacije.

Anti-silovanje pantalone koštaju svega 43 centa, a traju tri mjeseca nakon čega baterija treba biti zamijenjena drugom. Prema zvaničnim podacima indijske vlade, svake 22 minute se desi silovanje u Indiji.

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *