Hamida

Incest bi mogao biti legaliziran u Njemačkoj

Incest bi mogao biti legaliziran u Njemačkoj
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Etička komisija njemačke vlade izrazila je svoje mišljenje da zabrana incesta nije prihvatljiva, budući da oduzima tuđe pravo na seksualno samopredjeljenje. Prema tome, incest bi uskoro u Njemačkoj mogao biti legaliziran. “Krivični zakon nije odgovarajući način da se sačuva socijalni tabu”, saopćeno je iz Etičke komisije njemačke vlade u srijedu. “Osnovno pravo odrasle braće i sestara na seksualno samoopredjeljenje treba da bude važnije nego apstraktna ideje zaštite porodice”.

Ovo bi moglo dovesti do ukidanja antiincest zakona u Njemačkoj, čime bi se podržalo pravo braće i sestara da stupaju u seksualne odnose. Ovakva intervencija njemačke vlade dolazi nakon skandaloznog slučaja brata i sestre koji su živjeli kao partneri u Saksoniji i imali četvero djece. Oni su, naime, razdvojeni dok su bili još djeca, a sreli su se tek nakon što je brat Patrik S. imao 24 godine, a njegova sestra napunila 16 godina. Patrik S. je u 2005. osuđen na tri godine zatvora zbog incesta i nije uspio u svom pokušaju da mu presudu poništi Evropski sud za ljudska prava. Njihova porodica je razdvojena, nakon što je sud presudio da je dužnost da se njihova djeca zaštite od posljedica takvog odnosa.

Govoreći za CNN u 2007. Stuebing je objasnio da su se on i njegova sestra zaljubili, i samo je želio da se njihov odnos legalizuje. Njihovo troje djece uzeto je u zaštitu, dok je majci bilo dozvoljeno da zadrži svoje najmlađe dijete.

Kako navodi Russia Today, Etička komisija njemačke vlade sastoji se od 26 članova, a u obzir uzima stručna mišljenja naučnika, doktora, teologa i pravnika. Predsjednica Vijeća, Christiane Woopen, bila je među 14 članova koji su dali glas u korist ukidanja sekcije 173, dok je devet ljudi glasalo da zabrana i dalje bude na snazi, a dvoje članova je bilo suzdržano. Nakon odluke većine, oni su poslali zahtjev vladi da razmotri zakon, u kojem se navodi da je incest je ilegalan u Njemačkoj.

Incest je i dalje ilegalan u Velikoj Britaniji, kao i u većini evropskih zemalja. Prema procjeni Max Planck instituta oko 2-4 posto Nijemaca imalo je  “incestuozna iskustva”.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *