Mediha

Imam i hatib Mesdžidu-l-harema u Meki posjetio Islamsku zajednicu BiH

Imam i hatib Mesdžidu-l-harema u Meki posjetio Islamsku zajednicu BiH
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Susret s Reisu-l-ulemom

Sarajevo, 20. novembar 2014. (MINA) – Dr. Salih bin Abdullah Al- Humaid, imam i hatib Mesdžidu-l-harema u Meki, predsjedavajući Uprave dva časna harema i bivši predsjednik Savjetodavne skupštine (Medžlis šura)  Kraljevine Saudijske Arabije koji, na poziv Reisu-l-uleme, boravi  u višednevnoj posjeti Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini danas je posjetio reisu-l-ulemu Huseina ef.Kavazovića.

U pratnji uvaženog gosta iz Meke bio je ambasador Saudijske Arabije u BiH Eid Muhamed Al-Thakafi  i članovi delegacije.

U Salonu Kancelarije Reisu-l-uleme razgovoru su prisustvovali i direktori uprava Rijaseta : za vjerske poslove  mr. Nusret ef. Abdibegović,  za obrazovanje i nauku dr. Amir  ef. Karić, za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić, za administrativne i pravne poslove  Ismail ef. Smajlović i za ekonomske i finansijske poslove Zejnil ef. Rebihić.

Reisu-l-ulema je visokom gostu iz Meke zaželio dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo njegovom posjetom Islamskoj zajednici u BiH. Upoznao ga je sa strukturom i aktivnostima Islamske zajednice, položaju muslimana, vjerskim slobodama i odnosu države prema vjerskim zajednicama. Istakao je dobru saradnju s ambasadom Saudijske Arabije u BiH  i srodnim institucijama u Saudijskoj Arabiji.Zahvalio je na stalnoj brizi i pomoći Saudijske Arabije prema islamu i muslimanima u BiH.

Dr. Salih bin Abdullah Al-Humaid, kojem je ovo druga posjeta Bosni i Hercegovini izrazio je zadovoljstvo što je gost Reisu-l-uleme i Islamske zajednice i što je ponovo među ulemom u BiH. Izrazio je zadovoljstvo primjetnim napretkom  u odnosu na svoju prethodnu posjetu.

Susret s muftijama i imamima

Nakon razgovora u Rijasetu, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i dr. Salih bin Abdullah Al-Humaid , imam i hatib Mesdžidu-l-harema u Meki, uputili su se u Gazi Husrev-begovu medresu. Ispred ulaza u Medresu dobrodošlicu je zaželio direktor Gazi Husrev-begove medrese Zijad ef. Ljevaković. U amfiteatru Medrese,  imam Mesdžidu-l-harema održao je predavanje kojem su prisustvovale muftije, glavni imami, imami i hafizi.

Na početku obraćanja dr. Salih bin Abdullah Al -Humaid je u svoje, i ime ambasadora  Eid Muhameda Al-Thakafija i delegacije zahvalio na pozivu i izrazio zadovoljstvo što je ponovo u BiH. Prenio je selame saudijske uleme, saudijskog naroda i saudijskog kralja koji, kako je rekao, kao čuvar dvaju harema,  brine za stanje muslimana u BiH, ali i u cijelom svijetu i nastoji da im pomaže.

Na otvorenju džamije na Koševskom brdu

Na Koševskom brdu u Sarajevu visoki gost iz Meke zajedno s Reisu-l-ulemom prisustvovao je otvorenju nove  džamije.

Ispred džamije dobrodošlicu su zaželjeli muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković i glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović.

Nakon presijecanje vrpce, u džamiji je klanjan podne namaz, a zatim izveden prigodan program. Obratili su se glavni imam MIZ Sarajevo, dr. Ferid ef. Dautović, načelnik općine Centar Dževad Bećirević, muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković, ambasador Saudijske Arabije u BiH Eid Muhamed Al-Thakafi , imam i hatib Mesdžidu-l-harema u  Meki Salih bin Abdullah Al-Humaid i na kraju reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Sutra, u petak 21. novembra, Salih bin Humejd će posjetiti Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, a u Begovoj džamiji u Sarajevu imamit će džumu namaz i održati hutbu.

U subotu će posjetiti Muftiluk tuzlanski gdje će mu domaćin biti Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

 

(rijaset.ba)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *