Azra Kahriman

IDIŠ objavio “Vodič za žene džihadista”

IDIŠ objavio “Vodič za žene džihadista”
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

IDIŠ-ova agencija za žena objavila je vodič za domaćinstvo namijenjen ženama čiji muževi ratuju na strani IDIŠ-a.

Agencija za žene nazvana Al-Zawra je organizovana sa ciljem da „pripremi žene za borbu, džihad“. U javnost je Agencija pustila vodič za žene koje su „više zainteresirane za eksplozivne pojaseve i bombe više nego za bijelu haljinu, dvorac, namještaj ili odjeću“, kako prenosi Vocativ.

U vodiču za domaćinstvo je navedeno da je pohvalno znati ušivati odjeću, i ostati fit, uz neizostavno dobro kuhanje.

Poslijednje što je Al-Zawra objavila je prvo poglavlje knjige recepata koja bi pomogla ženama pripadnika IDIŠ-a da im pripremaju hranu. Prvi recept sadržan u ovoj kuharici su loptice od hurmi. Kako Vocativ navodi, to je brzi recept koji se jede uz kafu ili s vodom u bilo koje doba, a pogotovo za vrijeme pauza u bitkama. Drugi recept ovog poglavlja su palačinci za IDIŠ-ovce.  Na bojnom polju nema dovoljno vremena za kuhanje, stoga cilj Al-Zawra organizacije je ovim receptima pomoći ženama IDIŠ-ovih vojnika, koje pripremaju visokokalorična jela koja se duže vremena mogu čuvati.

 

Pet osnovnih oblasti

Vodič za domaćinstvo je samo jedan od koraka koje je poduzela Islamska država kako bi učvrstila i dokazala svoje prisustvo kao samodovoljne nacije sa vlastitom policijom, i sistemom oporezivanja. Ovaj vodič ima za cilj da istrenira i edukuje žene koje čine temelj ove nacije.  Al-Zawra nudi ženama edukaciju iz pet oblasti, a to su: kućni poslovi poput šivenja i kuhanja, prva pomoć, islam i šerijatski zakon, i poslijednja oblast je oružje.

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *