Azra Kahriman

IDIŠ koristi igricu Grand Theft Auto da privuče omladinu

IDIŠ koristi igricu Grand Theft Auto da privuče omladinu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Militanti Islamske države su objavili trailer igrice u kojoj je glavni cilj, kako prenose arapski mediji, da unište Irak i snage Sjedinjenih Američkih Država. Igrica u stilu već dobro poznate Grand Theft Auto (GTA) namijenjena je izričito mlađoj populaciji, jer će njima biti primamljivo, kako navodi Al Arabiya, to što je u toj igrici nasilje lahko dostupno i bez posljedica.

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=QhbX0Kt9s_I&w=560&h=315]

 

Ovaj video prožet IDIŠ-ovim logom, objavljen je početkom ove sedmice kao modifikovana verzija GTA  San Andreas 5 koja  je prodata u 27,5 miliona primjera širom svijeta. Naziv IDIŠ-ove verzije ove igrice je: “Grand Theft Auto: Salil al-Sawarem” što prevedeno sa arapskog jezika znači zvuk sudaranja mačeva. Čovjek u igrici je obučen u crno, kamufliranih pantalona, sa crnom mahramom, i drži nož. U ovom video IDIŠ-ovci su na početku rekli kako oni u stvarnom životu rade stvari koje drugi rade samo u igricama.

 

isis

Egipatski mediji navode da je cilj ovog snimka da podignu moral mudžahida i da treniraju djecu i mlade, ali i da ih privole na to da se bore protiv Zapada.

Igrica obiluje brutalnim scenama, poput one u kojoj ljudi izvuku policajca iz auta i ubiju ga, ili one u kojoj eksplozivom napadnu konvoj vojske; dok čovjek koji je skriven u drveću puca na vojnike iz snajpera.

 

konv

 

Mufaddal Fakhruddin, urednik bliskoistočnog ogranka stranice IGN, je rekao da je ovdje najveća ironija to što koriste zapadnjačke igrice kako bi prikazali svoje pogrešno utemeljene mržnje  usmjerene prema njima.

Pogrešno je reći da igrice sa sobom nose zlo. Predmet diskusije je kako i pod kojim okolnostima se koriste igrice, jer one nisu krivac same po sebi.“, istakao je Mufaddal.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *