Azra Kahriman

I žene mogu maltretirati djecu psihički, ali i seksualno

I žene mogu maltretirati djecu psihički, ali i seksualno
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Konstatacija da nije moguće da žene zlostavljaju svoju djecu je netačna. Kako ChildLine otkriva, od 10 slučajeva, jedan ili više su slučajevi u kojima žene maltretiraju djecu i seksualno ih uznemiravaju.

Djetinjstvo Billa Jenkinsa je bilo prožeto seksualnim i psihičkim iskorištavanjem od strane njegove pomajke. Niko to nije mogao ni naslutiti, jer svaki znak njegove agonije je ignorisan. Imao je, kako navodi, osam ili devet godina kada je počelo iskorištavanje.

Bilo je vrijeme za kupanje, ona je bila u kadi, a ne ja. Bilo je neprikladnog pranja i dodirivanja i nisam razumio šta se dešava. Uopšte nisam razumio. Bio sam dijete. Prisiljavala me da radim stvari koje bi njoj davale više moći.“, rekao je Bill.

Kada je imao šest godina, bio je pretučen, i njegova školska učiteljica, Miss Cross, nakon što je to vidjela nije uopšte reagovala.

Bill je već nekoliko puta bježao od kuće, a u 12-oj godini se biciklom odvezao iz Chichestera do Londona kako bi vidio svoga oca, koji ga je odmah sutradan vratio kući. Kad god bi krenuo kući imao je užasan osjećaj u stomaku, jer nije mogao da zna kako će njegova pomajka biti raspoložena i da li će ga zlostavljati. Njegova prava mama je, kada je on imao tri godine, bila u psihijatrijskoj ustanovi, dok je otac potpuno napustio i njega i još dvoje blizanaca. Jedan od njih je nakon što je bio zlostavljan zaboravio da čita i piše.

Bill je sada šezdesetogodišnji poduzetnik koji živi u Sloughu, u Berkshiu. Iznijevši svoju priču u javnost, on želi da kaže svima da su i žene opasnost po djecu, a ne samo muškarci.

Održano je 762 sesija za savjetovanje u kojima je zlostavljač bila žena, dok je održano 6,004 sesija u kojima su muškarci bili zlostavljači djece. U 2005. godini NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children) je sprovelo istraživanje koje je pokazalo da žene počine čak 5% zlostavljanja nad djecom.

Direktor NSPCC-a, Jon Brown je rekao da ChildLine pozivi koje oni primaju pokazuju i veću brojku nego što oni mogu i pomisliti, što nam jasno ukazuje da se veća pažnja treba posvetiti razumijevanju i izučavanju seksualnog iskorištavanja djece od strane žena. Treba posvetiti pažnju i prepoznavanju tih znakova, i nakon toga sve organizovati adekvatne programe, i za žrtve, ali i za prijestupnike. On vjeruje da žene lakše mogu sakriti to da iskorištavaju djecu, jer ljudi u većini slučajeva vjeruju da žene nisi sposobne za takvo što.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *