Anessa Džinić

Hlorisana voda uzrokuje kognitivne poremećaje, tvrde naučnici s Harvarda

Hlorisana voda uzrokuje kognitivne poremećaje, tvrde naučnici s Harvarda
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Novo istraživanje objavljeno u The Lancet, naučnom časopisu Univerziteta Harvard, govori o tome da određeni toksini u hlorisanoj vodi uzrokuju autizam i ADHD (attention-deficit hiperactivity disorder/poremećaj pažnje, koncentracije i povećana hiperaktivnost). Istraživači s Harvard School of Public Health (HSPH) i Icahn School of Medicine na Mount Sinai (ISMMS) kažu da zajedno s brojnim okolinskim toksinima, hlorisana voda je dodana na listu kao jedan od pokazatelja određenog stepena toksina koji uzrokuje kognitivne i bihevioralne poremećaje.

Harvard je već objavio istraživanje 2006. godine, gdje je ukazivano na fluorid kao ‘razvojni neurološki otrov’, a ova novija studija je provela  više od 27 dodatnih istraga preko meta analiza. U prethodnom istraživanju  već  je utvrđeno da potrošnja fluorida/hlora spušta dječji  IQ, ometa razvoj mozga, a može uzrokovati cijeli spektar ozbiljnih zdravstvenih problema – od autizma do disleksije, ADHD, ADD.

Istraživanje se poziva na efekte koje ovaj hemijski sastav može da prouzrokuje kao ‘tiha epidemija’, a koje su mediji ignorisali kao i pojedini naučni radovi. Philippe Grandjean iz HSPH i Philip Landrigan iz ISMMS, kažu da su incidencije vezane za hemijski spoj udvostručile  poremećaje u nervnom razvoju  u proteklih sedam godina u dobi od šest do dvanaest godina. Studija priznaje da postoje brojne hemikalije koje treba kriviti za određen poremećaje od kojih su mnoge neprovjerene  od strane FDA (Food And Drug Administration), USDA (United States Department of Agriculture) i CDC (Center for Disease Controle and Prevention) bez doista znajući njihove dugoročne posljedice na zdravlje ljudi. Naučnici gorljivo tvrde da je glavni i odgovorni krivac za određene poremećaje, ipak fluorid/hlor.

Od 2006. godine, poznat je određen broj hemikalija koje štete mozgu odraslog čovjeka,  a čiji učinci nisu testirani na djeci. S tim u vezi broj štetnih hemikalija od 2006. godine  je porastao sa 202 na 214! Naglašno je da se više od 80.000 hemikalija upotrebljava u SAD čije toksično djelovanje i učinci na razvoj fetusa ili dijeta nije istraženo i testirano. Julia Medew, The Sydney Morning Herlad

Fluorid/hlor se kao i drugi toksini, akumulira u krvi, čak prolazi moždanu barijeru. Naposlijetku, tijelo se pokušava zaštititi od tih neželjenih tvari, u tom procesu tvari se rastvaraju u kostima i drugim organima, što uzrokuje rak, kognitivne abnormalnosti, pa čak i urođene mane u nerođene djece. Fluor/hlor može proći kroz posteljicu u trudnica i time uzrokvati određene poremećaje kod razvoja fetusa. Hemikalije vrebaju u našoj opskrbi hranom, opskrbi vodom, te u našem zraku i tlu i tako uzrokuju neurološke poremećaje kod odraslih ljudi šireći biološki imperijalizam.

Taj simbiotički sklop agroindustrije i farmaceutske industrije genetski modificiranih sjemena i poljoprivrednih proizvoda u obliku gigantskih multinacionalnih korporacija razvija se kao zastrašujuća moć i megavlast koja sve više, bezobzirno savladavajući otpore, upravlja samim egzistencijalnim dimenzijama i prepostavkama biološkog opstanka i historijskog bivstvovanja cijelih naroda. Esad Zgodić, Multiverzum vlasti (Za novu kratologiju, 2009)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *