Hamida

Hladno prešana biljna ulja – istine i zablude

Hladno prešana biljna ulja – istine i zablude
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Saznajte tajne maslinovog, sezamovog, lanenog, kokosovog ulja….

 

Broj priča koje ste čuli i članaka koje ste pročitali o samim biljnim uljima te njihovom djelovanju i potencijalnoj štetnosti vidno prelaze broj prstiju jedne ruke, a i dalje smatrate da niste dovoljno upućeni u tu temu? Marija Andrijašević, dipl. inž. nutricionizma i Matilda Ivaniš Knez, dipl. inž. prehrambene tehnologije iz Biovege na predavanju ”Hladno prešana istina o biljnim uljima” u detalje su razradile i objasnile sve što bi vas moglo ili trebalo zanimati, i što ćemo vam sa zadovoljstvom prenijeti.Što je ulje?

U biljna ulja spadaju masnoće i masna ulja koja se dobivaju iz takozvanih biljaka uljarica kao što su soja, uljana repica, tikve, no ona se mogu dobiti i iz drugih plodova biljaka kao što su bademi, sjemenka lana, oraha, koštice breskve, palme…

Dijele se po udjelu nezasićenih maslinovih kiselina na nesušiva (maslinovo ulje) i polusušiva ulja (soja i repičino ulje). U ovom se slučaju sušenje ne odnosi na ishlapljivanje tekućine, nego na zgušnjavanje uz pomoć oksidacije i polimerizacije nezasićenih masnih kiselina. U povijesti, ulja su se koristila u prehrani, u kozmetici, kao iznimno ljekovita sredstva, a bila su toliko cijenjena da su bila varijanta valute.

Hladno prešana vs. industrijska ulja

Po procesu proizvodnje ulja dijelimo na hladno i toplo prešana. U procesu hladnog prešanja ulja masa zdrobljenih sjemenki ili plodova preša se bez dodataka toplinske energije na maksimalno 40-50 °C, te se odmah kroz sito grubo filtrira i sprema u boce. Intenzivnija su po okusu i dobiva ih se manje iz iste količine smjese nego toplo prešana ulja. Nakon prvog hladnog prešanja dobiva se ulje nativ i sadrži maksimalno 2% nezasićenih kiselina. Ako je taj postotak još niži, maksimalno 0,8%, govorimo o extra nativ ulju, koje je prirodno, dobiveno direktno iz biljke, te najbolje kvalitete.

Industrijska ulja su iznimno manje kvalitete od ekoloških hladno prešanih ulja. Nije strano da se za proizvodnju navedenih koriste i genetski modificirane biljke, a pri ekstrakciji ulja koriste se previsoke temperature. Dio procesa uključuje korištenje otrovnih kemikalija kao što je heksan, naftni derivat, radi izvlačenja sve većih količina ulja. Osim što je kancerogen, kod čovjeka može izazvati i ovisnost.

Ključan faktor za dobro zdravlje

Pravilan omjer omega-3 (trostruko nezasićene masne kiseline) i omega-6 (dvostruko nezasićene) masnih kiselina u prehrani. Taj omjer trebao bi biti 1:1. Veliki i stalni rast potrošnje biljnog ulja u ljudskoj prehrani i loša hrana kojom farmeri hrane stoku i perad promijenili su zdrav omjer unosa tih kiselina. Unos previše omega-6 masnih kiselina koje nalazimo u biljnim uljima kao što su kukuruzno, uljane repice, soje, suncokreta…, može uzrokovati razne upale u tijelu, a povezane su i sa srčanim bolestima, dijabetesom, pretilošću, astmom, rakom, visokim krvnim tlakom…

Maslinovo ulje

Kao najpoznatija vrsta biljnog ulja u Hrvata, maslinovo se ulje dobiva hladnim prešanjem zdravog ploda stabla masline. Prema kvaliteti dijeli se na djevičansko koje se dobiva nakon prvog tiještenja slabijeg ploda masline, kiselost mu je veća u odnosu na ekstra djevičansko ali sadržaj masnih kiselina ne prelazi 2%. Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se nakon prvog tiještenja zdravog ploda masline, kiselost mu ne prelazi 0,8%. Ono je zdravije zbog jednostavnog tiještenja i filtriranja masnih kiselina tijekom proizvodnje. Odlično je za korištenje u prehrani, lako probavljivo, pomaže u borbi protiv mnogo bolesti a najznačajniji je njegov utjecaj na srce i krvne žile. Može se jesti hladno, u npr. salatama, a dobro je i za kuhanje i prženje.

Sezamovo ulje

Dobiva se hladnim prešanjem, ekstrakcijom ulja iz sezamovih sjemenki. Sirovo sezamovo ulje već je toliko kvalitetno da se može koristiti u prehrani bez prethodne rafinacije. Sadrži sve kvalitetne nutritivne sastojke i iznimno je ljekovito. Snižava razinu natrija, tlaka i šećera u krvi. Jako dobro utječe na hormone kod žena. Dijeli se na tamno (od prženih sjemenki) i svijetlo. Svijetlo sezamovo ulje popularno je u kozmetici; osim za zdravlje kože općenito te zdravlje zglobova, koristi se i za anticelulitne tretmane. Brzo i duboko ulazi u kožu i izvlači toksine. Bogato je vitaminima, mineralima, lecitinom, linolnom i oleinskom kiselinom, i stoga je namjenjeno tretiranju svih stanja kože, posebice osjetljive kože sklone upalnim procesima. Prirodni je UV filter, odbija oko 25% sunčevih zraka. Mnogima će biti drago čuti da je ovaj lijek i zdravlje u boci iznimno povoljan. Mali savjet: Koje god ulje stavljate na tijelo, pobrinite se da ga uvijek stavljate na VLAŽNU kožu!

Laneno ulje

Ovo ulje spada u top 10 najzdravijih namirnica, a također je i najpovoljnije ulje na tržištu. Sadrži masne kiseline, aminokiseline, vlakna, vitamine B, C i E, i sva nutritivno bogata svojstva sačuvana su pri obradi. Ono može pomoći u tretmanu raznih stanja, a također povoljno djeluje na rast i razvoj organizma. Najviše je podataka o povoljnom djelovanju na bolesti srca, a može se koristiti i u tretmanu povišenog kolesterola. Najkvalitetnije ulje se dobiva od svježih sjemenki. Sjemenke se procesiraju na niskoj temperaturi, a posebno je važno osigurati preradu u tamnom prostoru bez suvišnog kontakta sa kisikom.
Ulje sjemenki lana potrebno je pohraniti u hladnjaku, jer će mu na taj način vjek trajanja biti produžen i spriječiti će se užeglost. Kako je osjetljivo na svijetlost i kisik prije kupovine potrebno je provjeriti ambalažu koja treba biti tamne boje, a čep treba biti dobro zatvoren. Obično se preporuča konzumacija jedne žličice dnevno. Ne smije se zaboraviti da jedan gram lanenog ulja daje 9 kcal, kao i ostala ulja, te tako doprinosi ukupnom unosu masnoća, za koje se ne preporučuje da prelaze 30% energetskog unosa. Ovo se ulje ne smije termički obrađivati.

Konopljino ulje

Redovitom upotrebom ove tekućine omogućit ćete nesmetan rad svojim stanicama. Zbog svog jedinstvenog sastava, konopljino ulje djeluje blagotvorno i ljekovito na tijelo te pomaže u uspostavljanju normalne tjelesne ravnoteže. Pomaže u poboljšanju ili otklanjanju neurodermitisa, predmenstrualnog sindroma, reumatičnog artritisa, dijabetičke neuropatije, bolesti srca i krvnih žila, zgrušavanja krvi, upale mjehura, psorijaze… Konopljino ulje sadrži skoro idealni omjer omega-3 i omega-6 (1:3, što je idealni balans za ljudski organizam) koje su bitne za zdravlje srca i krvnih žila pa se konzumiranjem ovog ulja smanjuje opasnost od srčanih napada jer omega-3 smanjuje zgrušavanje krvi i poboljšava profil kolesterola. Ulje obiluje mononezasićenim masnoćama koje snižavaju nivo lošeg LDL kolesterola, a podižu razinu protektivnog HDL kolesterola. Pri kupnji ulja treba paziti da je ono deklarirano kao hladno prešano, a to znači da nije podvrgnuto visokim temperaturama niti organskim otapalima te su mu na taj način sačuvani svi korisni sastojci poput esencijalnih masnih kiselina, vitamina, proteina i sl. U protivnom, vrućim prešanjem, svi ti dragocjeni sastojci bivaju uništeni. Treba još napomenuti samo da ulje nije baš najboljeg okusa, zapravo nije ukusno, ima malo zemljasti okus, pa kad se uzima onda se proguta žlica ulja i odma zalije čajem ili nekim sokom jačeg okusa. Malo je skuplje. Ne smije se kuhati.

Kokosovo ulje

Kokos svi volimo, kako njegov miris tako i okus. Poznati su nam razni kozetički preparati sa dodatkom ili mirisom kokosa, kao i slatkiši, kolači… Kokosovo ulje organske kvalitete preporučljivo je u prehrani, može se pirjati i kratko pržiti te jesti na kruhu. Glavnina masnoća u njemu otpada na laurinsku kiselinu koja se nalazi u majčinom mlijeku i posjeduje antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva. Ona značajno ojačava imunitet, pospješuje tjelesnu apsorpcju vitamina, minerala i aminokiselina, poboljšavajući opće zdravlje. Kožu dubinski vlaži i hrani, povećava elastičnost i smanjuje bore, a može se koristiti i kod kožnih bolesti. Izrazito je nježno te se s njim može skidati šminka, a preporučljivo je i za povećanje volumena tanke i slabe kose. Zahvaljujući obilju ključnih bjelančevina, ovo je ulje jedno od najhranjivijih sredstava za kožu i kosu, a njegov smirujući miris ublažava prevelik stres.

Sada kada su vam prenesene sve tajne koje sadrže ove tekuće riznice zdravlja, odaberite svoju omiljenu i trk do prve trgovine ekološkim ljekovitim hladno prešanim biljnim uljima!

(zena.ba)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *