Azra Kahriman

Hitlerovo odmaralište će biti pretvoreno u stanove

Hitlerovo odmaralište će biti pretvoreno u stanove
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Nakon nekoliko godina kontraverze oko odmarališta Adolfa Hitlera, odlučeno je da odmaralište bude pretvoreno u stambene objekte.

Njemačka je konačno pristala da da dozvolu kako bi se nacističko odmaralište locirano u Prori, gradu na baltičkom otoku Ruegen koji je udaljen oko tri sata vožnje od Berlina pretvorilo u luksuzne stanove. Odmaralište je prije nekoliko decenija bilo omiljeno mjesto Adolfa Hitlera, i sagrađeno je kao upečatljiva arhitektura Trećeg rajha. Lično je naredio izgradnju kompleksa 1936. godine, rekavši da želi “najveće odmaralište ikada.” Odmaralište zauzima površinu od skoro 5 kilometara na plaži. Trebalo je da posluži za odmor 20 000 Hitlerovih snaga u bilo kojem trenutku. Uprkos tome, niti jedan Hitlerov nacist nije odsjeo tamo nikada.

Nakon što je sagrađeno osam zasebnih zgrada, ovaj projekat je zaustavljen, jer je nacistički vođa odlučio da se usredotoči na gradnju većeg broja aviona i ratne infrastrukture. Odmaralište su gradili jurišnici nacističke organizacije “Snaga kroz radost” u vremenskom razdoblju od šest godina.

O planovima za izgradnju ovih stanova je već bilo govora prije deset godina, kada je projekat bio vrlo kontroverzan u Njemačkoj, koja je dugo bila na stubu srama zbog svoje nacističke prošlosti. Neki kritičari tvrde da je vlada dala ove zgrade privatnim investitoriam u bescjenje.

Nakon 1945. godine Crvena armija je okupirala ovaj Hitlerov najveći građevinski projekt koji je tada postao tajna svojetska baza, koju su Sovjeti završetkom rata pretvorili u ogromnu bazu za tenkove i artiljeriju.

Završetak rekonstruktivnih radova je planiran za 2016. godinu, i ulagači se nadaju da će ovo ličiti na modern građevinu više nago na nacističku zaostavštinu. Oni planiraju da naprave spa centar, luksuzni hotel, bazen i još mnoštvo drugih pogodnosti. Trenutno rade na reimenovanju zgrada, dajući im nova imena, poput “Lido,” “Flora” i “Natura.”

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *