Azra Kahriman

Hindu festival: Najveći ritual klanja životinja; zaklano preko 5000 bizona

Hindu festival: Najveći ritual klanja životinja; zaklano preko 5000 bizona
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Pokolj više od 5.000 bivola na Gadhimai Hindu festivalu u Nepalu je izazvalo ogromne osude dobrotvornih organizacija za zaštitu životinja. Festival se održao u petak (28.11.).

Za vrijeme ovog festivala koji je okarakterisan kao najveći svjetski ritual žrtvovanja životinja mnoge životinje poput kokoški, ovaca, i svinja je bilo žrtvovano.

Bhakte, ili Božije sluge vjeruju da to žrtvovanje donosi sreću i ohrabruje hindu božicu moći Gadhimai da odgovori na njihove molitve.

Nekoliko dobrotvornih organizacija je radilo na tome da se zaustavi pokolj. Prema procjenama oko 200 000 životinja je žrtvovano 2009. godine. Engleska glumica Joanna Lumley je vođa protesta koji su se desili u Londonu prošlog mjeseca. Cilj ovih protesta je da se zaustavi Gadhimai pokolj.

joana

Joanna Lumley

 

Ritual počinje prije zore u poljima izvan Gadhimai hram u Bariyarpuru, gdje svećenik pusti da iscuri nekoliko kapi njegove krvi zajedno sa krvlju pacova, kokoške, goluba, koze i svinje.

Organizatori festivala navode da je više od pet miliona ljudi došlo da žrtvuje hindu božici nekoliko desetina hiljada životinja. Na zadnjem održanom festivalu prije pet godina ubijeno je oko 10 000 bizona, ovaj put broj je bio u pola manji, jer je indijski sud zabranio prebacivanje životinja iz Indije u Nepal.

U petak je masa okružila hram iščekujući blagoslov za klanje životinja.

“Obećavam božici ukoliko zaradim novac u svom poslu da ću žrtvovati kozu za nju.”, kazao je Rajesh Shah, dodavši da je čuo pritužbe na održavanje festival, no uprkos njima on će održati svoje obećanje dato božici.

Stotine muškaraca, koji su namjenski izabrani za ovaj ritual, je hodalo između životinja noseći posebne mačete povrh svojih glava sa kojima su odsijecali glave bizonima udarcem u potiljak.

Četrdesetčetverogodišnji Joginder Patel, učesnik već pet festival je izjavio da je ubijanje bizona velika čast, i da se raduje tome. “To je lahko poput rezanja povrća. Prošlog festivala sam obezglavio 300 bizona, a ove godine samo 175.”, istakao je Joginder.

Aktivistica borbe za prava životinja Shristi Singh Shrestha u saradnji sa Mrežom za dobro životinja iz Nepala (Animal Welfare Network Nepal) je izjavila za The Guardian da se osjeća poraženom, jer nisu uspjeli da zaustave pokolj životinja, iako broj žrtvovanih životinja opada.

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *