Hamida

Hiljade žena u ruralnim područjima Indije bivaju mučene i ubijene nakon optužbi za vradžbinu

Hiljade žena u ruralnim područjima Indije bivaju mučene i ubijene nakon optužbi za vradžbinu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Prema Washington Post-u, od 2000 do 2012 godine. oko  2,500 žena je mučeno i ubijeno nakon što su optužene za “vračanje”. Kao razlog uglavnom se navodi praznovjerje, a ponekad obična glasina jednu ženu u ruralnom području Indije može koštati života.

Pored vjerskih uvjerenja, kao izvor ove nehumane prakse, ističe se još i društveno-ekonomski status, odnosno kojoj kasti neka žena pripada. Optužba za bavljenjem “vračanjem” može pasti na neku ženu u slučaju da je učinila bilo šta što krši postojeći društveni poredak i društvena očekivanja.

Službenik za socijalnu zaštitu, Pooja Singhal Purwar, rekao je za Washintong Post, da su praznovjerja samo izgovor, te da je često žena optužena za “vračanje” da bi se istjerala sa sela i preuzela njena zemlja ili zbog obračuna, porodičnih rivalstava i da bi se kaznila zbog dovođenja u pitanje društvene norme. Korijen ovog problema je podjenako i religiji, kao i u rodnoj i klasnoj diskriminaciji. Žrtve tih optužbi često imaju sličnu životnu pozadinu, naime, potječu iz siromašnih porodica, ženskog su roda, i iz niže su kaste.

Neke od tih žena su mučene na najgori način, naime, u nedavno prijavljenim slučajevima neke žene su bile prisiljene da hodaju nage kroz selo, druge su grupno silovane, dok su nekima osjekli dojke, uništili zube, pored toga što su sve one ekskomunicirane iz sela.

Kao zemlja sa najvećom stopom ubistva zbog vradžbina navodi se  Jharkhand, u kojoj je izvršeno 54 zločina nad ženama koje su optužene da su bave vradžbinama u 2013 godini.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *