Azra Kahriman

Harvardski psiholog: 5 savjeta kako da odgojite brižnu djecu

Harvardski psiholog: 5 savjeta kako da odgojite brižnu djecu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Psiholog sa Harvarda, Richard Weissbourd, je iznio 5 savjeta kako odgojiti djecu da bi oni postali brižne, pune poštovanje i odgovorne odrasle osobe.

Ovim savjetima je prethodilo istraživanje koje je pokazalo da oko 80% omladine misli da su njihovi roditelji više zabrinuti za njihova postignuća, nego za njihov odnos sa drugima, odnosno da li oni brinu za druge ljude. Kako prenosi Washington Post, ispitanici su istakli da su roditelji ponosniji na njih ukoliko imaju dobre ocjene u školu, nego u odnosu na to da li su brižljivi članovi zajednice i škole.

 

U nastavku pročitajte savjete Richarda Weissbourda kako odgojiti djecu da bi oni postal brižni, puni poštovanja i odgovorni.

  1. Voditi računa o drugima je prioritet

Ovaj potez je bitan jer djeca trebaju naučiti da balansiraju između svojih potreba i potreba drugih ljudi. Kako to postići, to najbolje mogu naučiti od roditelja, koji će ih podučiti ispunjavanju etičkih očekivanja pa čak i kada to samu djecu ne čini sretnima.

Npr. ukoliko djeca žele da napuste sportski tim, bend ili prekinu prijateljstvo, podsjetite ih na njihovu ulogu u svemu tome.

 

  1. Omogućite djeci priliku da uvježbaju zahvalnost i brižnost

Djeca trebaju da nauče da iskažu zahvalnost i brižnost prema onima kojima je stalo do njih. Studije pokazuju da ljudi koji lakše iskazuju zahvalnost imaju veću šansu da budu korisniji, darežljiviji i skloniji ka praštanju. Naučiti se brižnosti je isto kao učiti svirati neki instrument ili učiti se nekom sportu. Svakodnevno ponavljanje igra veliku ulogu. Nemojte nagrađivati djecu za svaki njihov čin zahvalnosti, poput čišćenja stola nakon večere, jer oni ionako trebaju da pomognu koliko mogu u kući.

 

  1. Proširite krug zabrinutosti kod vaše djece

Većina djece vodi brigu o malom krugu osoba, u koje obično spadaju porodica i prijatelji. U ovom koraku izazov je pomoći djeci da nauče da brinu i za druge ljude van tog njihovog kruga, poput novog učenika u razredu, ili nekoga ko živi u drugoj državi. Djeca trebaju da nauče da iz svih uglova posmatraju svoju interakciju sa drugim ljudima. Trebaju naučiti i da budu brižni prema ljudima iz drugih zajednica i kultura.

 

  1. Imajte ulogu jakog mentora i modela

Djeca uče o etičkim vrijednostima posmatrajući postupke odraslih koje oni sami poštuju. U tim ranim godinama i djeca se susreću sa etičkim dilemama. Imati ulogu modela i mentora znači vježbati iskrenost, i brižnost. No, to ipak ne znači biti savršen sve vrijeme.

 

  1. Naučiti djecu kako se nositi sa destruktivnim osjećajima

I djeca se suočavaju sa bijesom, stidom, zavišću, i drugim negativnim osjećajima, jer i ti osjećaji su sasvim normalna pojava i tome djecu treba i podučiti. U slučaju negativnih osjećanja, recite djetetu da zastane trenutak, duboko udahne, i izbroji do pet.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *