Hamida

H. Arendt: “ Nastao iz sukoba, Izrael će ‘evoluirati’ u Spartu, a američki Židovi će se povući”

H. Arendt: “ Nastao iz sukoba, Izrael će ‘evoluirati’ u Spartu, a američki Židovi će se povući”
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Hanah Arendt (19061975) je bila njemačka teoretičarka politike i filozof židovskog porijekla. Zbog ovih stavki autorice H. Arendt koje je iznijela u svojoj zbirci “Židovski spisi” ( 2007), neki su  to djelo nazvali za “proročanstvom”.

 

Preistipivanje Cionizma, 1944:

Smatra se da nacionalizam šteti do te mjere da je jedini cilj nasilničko ponašanje jednog naroda, međutim, nacionalizam koji podržavaju strane sile je još opasniji. Ugrožen je položaj židovskog nacionalizma i zamišljene židovske tvorevine, okružene Arapima i Arapskim državama. Štaviše, premještanjem svih palestinskih Arapa, za većinu Židova Palestine neće značajno promijeniti stanje u kojima se trenutno nalaze. Oni moraju tražiti zaštitu vanjskih sila od svojih komšija ili u kranjem slučaju pristati na saradnju sa njima.

Ako cionisti nastave ignorisati narod Sredozemlja i ako budu samo gledali u pravcu dalekih sila, ono što će dobiti, jeste da će biti okarakterisani posrednicima i braniocima neprijateljskih interesa. Židovi upoznati sa vlastitom historijom i prošlošću, znaju da će takvo stanje nužno dovesti do ponovne mržnje prema jevrejskoj naciji. Kao rezultat, u budućnosti će se smatrati, da su Židovi bili ti koji su profitirali zahvaljujući prisustvu stranaca, i da su upravo Židovi oni koji su iscenirali sva dešavanja, smatrajući ih glavnim krivcima za posljedice.

Jedan od apsurda kojima cionisti, na osnovu vlastitih iskustava, žele pridonijeti jeste da „nacija (narod) predstavlja grupu ljudi objedinjena zajedničkim neprijateljem.“ (Herzl)

Takvu nezavisnost, Židovi su mogli dobiti ulazeći pod okrilje bilo koje velike sile, dovoljno snažne da potakne njen razvoj. Međutim, ono što su cionisti napravili jeste da su Židovsko nacionalno oslobođenje načinili potpuno ovisnim o materijalnim udjelima drugog naroda. Rezlutat takve odluke je bio povratak tradicionalnih metoda shtadlonus (dvorskih Židova), koje su cionisti nekada davno duboko prezreli i najstrože osudili. Vremenom su cionisti shvatili da ne postoje bolja „okupljališta“ od predvorja moćnika, i da su njihovi strani posrednici idealni za sklapanje „poslova“.

Suština se ogleda u činjenici da jedino ludaci nalažu politiku u kojoj se svo povjerenje i pomoć polaže u strane imperije, umjesto da tu istu politiku pokušaju uspostaviti sa susjedima, Arapima.

Uzimajući ovo u obzir, čovjek se zapita na čemu će se temeljiti buduća uprava cionista, uz svo dužno poštovanje prema velikim silama, i kakvu će vrstu rješenja cionisti ponuditi kao dugotrajno rješenje arapsko- židovskih sukoba.

Ako Židovi dobiju prednost, sa ili bez tuđe pomoći, to će biti zahvaljujući političkom dejstvu američkih Židova. Međutim, ako samo Židovi dobiju povlastice, na štetu Arapa, i bez suglasnosti Sredozemlja, oskudjevati će i u financijskoj i političkoj podršci. Upravo to će donijeti mnoge probleme Židovima u ovoj državi (US), koji i nakon svega nemaju udjela u političkom kreiranju Bliskog Istoka. Najzad, ma kako god izgledalo na današnjem vremenu, sve to može biti stvar odgovornosti i činjenja ustupaka.

U ‘misliji spašavanja’ jevrejske domovine, 1948 (uzimajući u obzir rat u Palestini)

Ako bi došlo do pobjede Židova u tekućem ratu, mogući bi bili i raspadi „velikih“ cionističkih postignuća. Zemlja kojom bi vladali bila bi potpuno drugačija od one o kojoj su sanjali Židovi, cionisti i anti- cionisti. „Osvajači“, Židovi će živjeti sami okruženi neprijateljima, Arapima, konstantno strepeći i razmišljajući o vlastitoj samoodbrani, do tog stadija da će na stranu potisnuti sve druge interese i aktivnosti. Razvoj židovske kulture više neće biti zanimacija ostatka svijeta, društveni poduhvati će biti odbačeni, dok će politička interesovanja biti okupljena oko vojne strategije. Sve ovo će biti sudbina čitavog naroda, bez obzira na brojnost izbjeglica i dužinu vlastite granice.

Pod tim okolnostima, palestinski Židovi će „evoluirati“ u jedno od onih ratnih plemena, davno opisanih u historiji vojnih podviga Sparte. Takav način će predstavljati problem židovstvu u drugim mjestima, zbog sukoba interesa sa ostalim ostalim zemljama u kojima živi veliki broj Židova. Najzad, krajnji ishod bi mogao biti taj, da će se palestinski Židovi odvojiti od ostatka „svjetskog“ židovstva. Između ostalog, u ovom trenutku, pod trenutnim okolnostima, nova židovska država „će biti“ podignuta pod cijenu stare.

bosnia.alrasub.com


Za Al-Rasub prevela Elvira Memić

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *