Anessa Džinić

Greške mladih roditelja

Greške mladih roditelja
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Supružnici koji su upravo dobili prvo dijete najčešće imaju poteškoće sa prvim koracima roditeljstva. Posebno do djetetove druge godine, kada se kod djeteta tek počinju razvijati motoričke i govorne sposobnosti. Razlog greškama i poteškoćama jeste svakako neiskustvo i nedovoljno znanje i priprema za roditeljstvo. Danas postoji mnogo stručne literature koja može pomoći da se izbjegnu greške, smanji stres kod roditelja pri odgajanju djeteta u prve dvije godine, ali i otkloni bojazan od pravljenja greški. Evo koje su najčešće greške i kako ih izbjeći.

Pod stalnim ste stresom

Je li vaša beba podrignula nakon posljednjeg hranjenja i je li uopće dovoljno jela tokom dana, jer je puno spavala?! Plače li previše ili premalo? Ako plače, vjerojatno je gladna, a neće jesti; šta joj je? Tokom prve godine suživota s bebom, većina roditelja gubi živce zbog sitnica. Iako je normalno da se brinete za dobrobit svog potomka, paničarenjem ćete samo odmoći sebi, jer su mala djeca u biti ‘elastičnija’ nego što vjerujemo. Ako idete na redovite kontrole kod pedijatra i on vas uvjerava da je s vašim malenim sve u redu, stvarno nema razloga za pretjeranu brigu.

Budite bebu kako bi je nahranili

Eksperti navode da male bebe trebaju jesti svaka dva do tri sata. Naime, nipošto nemojte buditi dijete tokom noći kako biste mu dali jesti, nego vjerujte da će se samo probuditi kad bude gladno. A vi u međuvremenu uživajte što možete spavati. Do šeste sedmice života većina beba uhvati svoj ritam u hranjenju i spavanju, pa ako pedijatar potvrdi da dobro napreduje, pustite je neka spava koliko želi.

Ignorišete oralnu njegu

Često roditelji ignorišu oralnu njegu djece, jer smatraju da dok nemaju zubiće nema ni razloga da ih zamaraju još i s tim. Eksperti savjetuju da se počne voditi briga o oralnoj higijeni već u prvoj godini života, i prije nego što zubići izbiju, te da nakon svakog hranjenja bebi lagano obrišete desni s mokrom gazom.

Stvaranje krutog rasporeda spavanja

Neki roditelji vjeruju da će dijete, ako ga drže budnim cijelog dana, bolje spavati po noći. Iako se to može pokazati ispravnim kod odraslih, ne mora nužno funkcionisati i kod beba. Eksperti upozoravaju da neispavana djeca imaju problema sa spavanjem po noći. Sve do prve godine nemojte se držati tačnog rasporeda i paničariti ako beba zaspi i kasno popodne. Ona će spavati kad god joj zatreba san.

Uživate u tepanju

Nema ničeg slađeg od tepanja bebi u pjevnom obliku. Istraživanja su pokazala da bebe upijaju zvukove i uče jezik puno prije nego progovore, tako da bi se roditelji trebali suzdržavati od nepravilne upotrebe riječi.  Možete koristiti nježan glas, kratke rečenice i različite tonove, pri čemu mijenjajte izraze lica, kako bi zaokupili djetetovu pozornost,  pritom mu pomozite da procesuira jezik. Istraživanja su pokazala i da će to koliko vi pričate utjecati na djetetov vokabular, pa mu stalno pričajte, čak i kada mislite da vas ništa ne razumije, i ne zaboravite ga gledati u oči dok to činite.

Ignorišete vašu vezu

Većina parova, pogotovo žena, prvu godinu djetetovog života prilično zanemari svog partnera i bračni život, jer roditeljstvo postane prioritet.  Važno je da imate i određenu količinu intimnosti s partnerom i vrijeme samo za vas dvoje. Ponekad zamolite nekoga da vam pričuva dijete i provedite kvalitetno vrijeme s partnerom.

Svaki bebin plač vas brine

Plač je bebin način komunikacije. Čak i kada je sita, presvučena i naspavana beba će možda plakati. Pokušajte da je smirite i ne paničite. Trebalo bi da se zabrinete samo ako beba plače neutješno i uz to ima povišenu temperaturu ili osip ili povraća. Tada je odmah odvedite kod doktora.

Ne iznosite bebu napolje iz straha da se ne prehladi

Čim bebu donesete kući iz porodilišta trebalo bi da je svakodnevno iznosite na svjež zrak. Ovisno od godišnjeg doba izaberite doba dana kada bebi neće biti ni previše toplo, a ni hladno. Bebu obucite u skladu sa vremenskim prilikama i prvi dan budite napolju samo nekoliko minuta, a onda postepeno kako beba raste povećavajte vrijeme koje provodite na otvorenom. Ipak, izbjegavajte da bebu izvodite kada je napolju vjetrovito.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *