Anera Šehić

Godišnjica pada Berlinskog zida

Godišnjica pada Berlinskog zida
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Prije dvadeset i pet godina, 9.11. 1989-e srušen je Berlinski zid.

Simbol podjele grada, simbol sukoba, podjele načina života, države i svjetske politike.

Komunistička Istočna Njemačka pokleknula je pod pritiskom protesta i odbjeglih. Padom Zida pala je i DDR (Deutsche Demokratische Republik- Njemačka demokratska republika), Njemačka je postala jedinstvena država kroz koju je omogućena potpuna sloboda kretanja.

Srušen je zid od 165 kilometara koji je do tada dijelio Berlin, ali i cijelu Njemačku na Istočnu, takozvanu DDR (Deutsche Demokratische Republik- Njemačka demokratska republika) i na Zapadnu Njemačku odnosno Saveznu Republiku Njemačku koja je bila pod okupacijom zapadnih sila.

 Svjetska politička podjela ogledala se u Berlinu 

Ako bismo tražili zvaničan početak Hladnog rata, rata bez upotrebe vatrenog ili hladnog oružja, rata za nadmoć i kontrolu svjetske politike između SAD-a i Rusije, nekadašnjeg Sovjetskog saveza mogli bismo reći da je to 13. 8. 1961. g. Toga dana bez najave istočnonjemački vojnici postavili su barijere od žice, a potom su počeli graditi zid – blokadu prema zapadnom dijelu Berlina.

Više se niko nije mogao kretati iz jednog dijela u drugi jer su Rusi željeli spriječiti prelazak Nijemaca u zapadni dio koji je sve više napredovao. Od tada Berlinski zid  je više puta nadograđivan.

Tog dana porodice cu razdvojene, vlasništva  i domovi su ostali na suprotnim stranama, radna mjesta, omiljeni kafići… i svakog ko je pokušao preći Zid ubili su ruski vojnici.

 

 

Kraj podjeli grada

 

Punih 28 godina dijelio je Zid Njemačku i živote njenih stanovnika, na dva svijeta, dvije suprotstavljene političke ideologije i kulture.

Devetog novembra 1989-e otvoren je za promet i srušen skoro do temelja, ostao je mali dio- galerija street art-a (grafita) koji je sada turistička atrakcija, ali i podsjetnik na sve stradale u pokušaju prelaska granice.

Pad Berlinskog zida predstavljao je i propast komunizma u Evropi.

Devetog novembra 1989-e godine njemački narod je rekao “da” ujedinjenju, jednoj  državi, jednom državnom uređenju, valuti, “da” jednakosti i zajedništvu.

 

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *