Mediha

Giro di Sarajevo, najmasovniji biciklistički događaj u BiH, održat će se u nedjelju, 7. septembra

Giro di Sarajevo, najmasovniji biciklistički događaj u BiH, održat će se u nedjelju, 7. septembra
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ulice Sarajeva, od Dobrinje do Vijećnice i sve do Vilsonovog šetališta naredne nedjelje, 7. Septembra, ponovo će pripasti biciklistima. Udruženje Giro di Sarajevo po sedmi put organizuje najmasovniji biciklistički događaj u državi, originalnu biciklijadu istoimenog naziva koja za cilj ima skretanje pažnje na nedostatak biciklističke infrastrukture u Sarajevo.

–          Prošle godine okupili smo preko 2000 biciklista i svi oni su vozili glavnim ulicama grada sa jednom porukom – za BAJKovito Sarajevo. Taj simbolični slogan je oličenje našeg glavnog cilja, a to je ustoličenje Sarajeva na mjesto biciklizmu prijateljski nastrojenog grada. Ako to postignemo, ne samo biciklistima, nego svim građanima Sarajeva će biti bolje. To su naše garancije, ističe Loren Keserović, koordinator projekta.

Za učešće u Giro di Sarajevo nije potrebna posebna prijava, samo ispravan bicikl i pojavljivanje na startu, ispred škole Skender Kulenović na Dobrinji u periodu od 15 do 16.45 sati. U 17 sati slijedi start i opuštena vožnja u dužini od trinaest km. Na kraju iste, biće dodijeljeni pokloni nasumičnim odabirom – dva bicikla GT Agressor 3.0, jedan GT Timberline 29, te 15 biciklističkih kaciga renomiranih proizvođača. Sve to je omogućio glavni sponzor projekta, kompanija Coca-Cola HBC B-H Sarajevo.

–          Coca-Cola HBC B-H Sarajevo je četvrtu godinu zaredom ponosni partner Giro di Sarajevo, najpopularnije biciklističke vožnje u Bosni i Hercegovini, kojom zajedno sa udruženjem Giro di Sarajevo uspješno promoviramo aktivan i zdrav način života. Posebno nas raduje da se, iz godine u godinu, vožnji pridružuje sve veći broj građana koji uviđaju prednost korištenja bicikla kao alternativnog prevoznog sredstva i zdravog načina kretanja. Veoma smo ponosni što će među učesnicima Giro di Sarajevo vožnje ove godine biti više od 30 zaposlenika naše kompanije okupljenih u Coca-Colin biciklistički tim.

 

S ciljem jačanja aktivnosti podsticanja aktivnog stila života,  koje se realizuju u okviru  Coca-Colinog programa Pokret za radost, za sve učesnike ovogodišnje vožnje Giro di Sarajevo  osigurali smo osvježenje, a za najsretnije i vrijedne poklone. Saradnja na ovom projektu odličan je primjer partnerstva u osmišljavanju i realiziranju društveno-odgovorih projekata kojim zajedno promoviramo značaj kretanja i brigu za zdravlje. Raduje nas što će vožnjom Giro di Sarajevo stotine biciklista obilježiti i Evropski dan bez automobila, kaže Alma Šahbaz, rukovoditeljica komunikacija i odnosa sa zajednicom Coca-Cole HBC B-H Sarajevo.

Ono što će obilježiti sedmi Giro je i posebno biciklističko takmičenje, koje se premijerno održava u cijelom regionu nakon što se Giro privede kraju na Vilsonovom šetalištu. Trka ubrzanja na biciklima okupiće 64 takmičara koji su se prijavili preko web stranice udruženja, a najbolji će dobiti i nagrade.

–          Namjera nam je bila obogatiti biciklističku scenu BiH koja od strane entuzijasta doživljava preporod, ali koji nije kvalitetno praćen od strane nacionalnih biciklističkih institucija. Naravno, obzirom da je Giro rekreativna vožnja, htjeli smo pružiti priliku da uživaju i oni takmičarskog duha. Ova trka nikad nije vožena u ovom dijelu Evrope i svi jedva čekamo da vidimo kako će sve to da izgleda, dodaje Keserović.

Udruženje Giro di Sarajevo, osim događaja koje redovno održava svake godine, aktivno učestvuje i u biciklističkim takmičenjima u državi i van nje. Giro Factory Racing, klub koji djeluje pod okriljem udruženja, izrodio je dva prvaka države u brdskom biciklizmu a za narednu sezonu najavljuje pohod na scenu cestovnog biciklizma sa potpuno novom ekipom.

A da nije sve na riječima, dokazuje i aktivan rad na poboljšanju biciklističke infrastrukture, a ne samo čekanje da vlasti učine svoje. Giro di Sarajevo je autorski osmislilo i projektovalo  , a najavljuje izgradnju njih još nekoliko na atraktivnim lokacijama.

Izvor: girodisarajevo.ba

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *