Hamida

Gdje nam je nestala humanost: Voda skuplja i do tri puta

Gdje nam je nestala humanost: Voda skuplja i do tri puta
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Dok se u mnogim dijelovima BiH organizuju dobrotvorne akcije za sakupljanje hrane i drugih potrepština za ugrožene građane, koji su zbog poplava odsječeni i izgubili su sve ili veliki dio svoje imovine, neki su u stanju prirodne nesreće pronašli dodatni način zarade.

Pritužbe građana

Brojni trgovci iz manjih gradova BiH odlučili su da zarade na nevolji građana, pa su povećali cijene, najčešće vode, koja je građanima najneophodnija, a zatim brašna i drugih namirnica. Veliki broj građana danas je putem medija, te direktnim pritužbama kantonalnim inspekcijama, ukazivao na ovaj problem.

– Problem su manje trgovine, u kojima je cijena litra vode povećana za 0,5 KM do marke. Naše ekipe su cijeli dan bile na terenu i sankcionisale ovakve slučajeve, a organizovali smo i općinske inspekcije da nam pomognu. Sve prekršioce ćemo kazniti, a kako se uglavnom radi o prodavnicama koje ne izdaju fiskalne račune, kazne će biti 3.000 KM i više, kazao je za Oslobođenje Besim Duraković, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona.

Prijave inspekcijama 

Predsjednica Udruženja građana Klub potrošača TK-a Gordana Bulić potvrdila nam je pritužbe velikog broja građana na povećanje cijena vode.

– Pojavili su se nakupci koji idu po selima i prodaju vodu po mnogo većoj cijeni. Naprimjer, kanister od pet litara vode, koji inače ne košta više od marke, oni prodaju po 3,40 KM i sebi obezbjeđuju veliku zaradu. Pozivam građane iz bilo kojeg dijela BiH da se jave kantonalnim ili općinskim inspekcijama i prijave sve zloupotrebe, kao i da zapišu tablice distributera i nelegalnih prodavača, kazala je Bulić.

Putem društvenih mreža danas su se oglašavali građani sa istim primjedbama. Kontaktirali smo i federalnog ministra trgovine Milorada Bahilja, koji nam je kazao kako nije upućen u ove malverzacije, te ne može dati informacije prije ponedjeljka.

Preporuke građanima

Agencija za sigurnost hrane BiH danas je uputila preporuke potrošačima u područjima zahvaćenim poplavama, kako bi se zaštitili od infektivnih oboljenja zbog loših higijensko-sanitarnih uslova koji nastaju zbog otežanog vodosnabdijevanja i neadekvatne dispozicije otpadnih materija, kao i moguće kontaminacije hrane i vode za piće.

– Potrošačima savjetujemo da konzumiraju isključivo vodu za koju postoje informacije da je sigurna za piće, a zamućenu ili onu koja je promijenila boju, kao i vodu lokalnih i individualnih izvorišta iz područja zahvaćenih poplavama ne treba piti, niti koristiti za pripremu hrane i ličnu higijenu. Vodu za koju se sumnja da je mikrobiološki kontaminirana treba prokuhati (najmanje minut) ili je dezinficirati hlornim preparatima. Namirnice koje su na bilo koji način došle u kontakt s naplavnim ili otpadnim vodama u kući ili dvorištu obavezno baciti, stoji u saopštenju koje je potpisao direktor Agencije Sejad Mačkić

(abc.ba)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *