Azra Kahriman

Francuska uvodi najstrožiji zakon protiv pušenja

Francuska uvodi najstrožiji zakon protiv pušenja
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Novi francuski režim protiv pušenja obuhvata zamjenu blještavih boja i imena brendova na kutijama cigareta novim zdravstvenim upozorenjima pisanim velikim slovima sa istaknutim fotografijama oboljelih organa pušača. Vozačima automobila će biti zabranjeno da zapale cigaretu ukoliko u autu ima putnika mlađih od 12 godina.

Uprkos tome što ove mjere neće stupiti na snagu do 2016. godine, jučer je započela televizijska i radio kampanja koja upozorava da konzumiranje cigareta ubije jednog od dva pušača. Francuska vlada planira da uvede i porez koji će plaćati duhanske kompanije, kao i određene mjere koje bi ukazale na skrivene lobije duhanskih kompanija. 

Francuska ministarka zdravlja, Marisol Touraine, kako prenosi The Independent, je izjavila: “Više ne možemo prihvatiti činjenicu da je broj smrti koje je pruzrokovalo konzumiranje cigareta u Francuskoj jednako svakodnevnom rušenju aviona u kojem putuje 200 ljudi.”

 

maris

Marisol Touraine

Njen cilj je da ukine pušenje na način da obeshrabri mlađe generacije kako oni ne bi započeli ovu po zdravlje štetnu naviku. Optimalni cilj koji ona želi postići je da reducira pušenje u Francuskoj tako da jedno od troje odraslih konzumira cigarete, kako bi do 2024. godine taj broj iznosio jednu osobu od pet.

Veliki duhanski koncerni planiraju da tuže vladu Francuske ukoliko ona ustraje sa ovim planom, jer su svjesni da će im to nanijeti ogromne štete. Mjere koje planira da uvede francuska vlada su, kako navode predstavnici duhanskih kompanija, povrede intelektualnog vlasništva jer se mijenja sam izgled kutije cigareta. Dok duhanske organizacije prijete da će organizovati ulične demonstracije, antiduhanske organizacije su pozdravile govor ministrice i okarakterisale ga kao revolucionaran.

Podsjetimo, do kasnih 1960-ih skoro dvije trećine Francuza je pušilo, dok su Francuskinje nešto manje konzumirale cigarete. Od 1976. bilježi se veliki rast broja konzumenata. Konzumiranje cigareta je kulminiralo 2006. godine kada je vlada Francuske uvela zabranu konzumiranja cigareta na javnim mjestima.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *