Azra Kahriman

Francuska i Španija će glasati za priznavanje Palestine kao države

Francuska i Španija će glasati za priznavanje Palestine kao države
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Španija i Francuska će se, pored Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske, pridružiti državama Evrope koje su priznale državu Palestinu.

Francuska će glasati 28. novembra na prijedlog priznavanja Palestine kao države. Neobavezujući, ali vrlo simbolični glasovi su predloženi od vladajuće Socijalističke stranke, a propraćeni sličnom rezolucijom od strane britanskog parlamenta i službenom odlukom o priznavanju Palestine od strane švedske vlade.

Nacrt nove ponude navodi da je Donji dom odnosno Narodna skupština pozvala francusku vladu da koristi priznanje države Palestine kao instrument kako bi sukob dobio konačno rješenje.

Španski parlament je također predložio nacrt rezolucije o održavanju glasanja u korist palestinske države. To glasanje će se održati 18. novembra, nakon čega će biti poznati rezultati glasanja. Prjedlog je potekao od strane  Španske socijalističke opozicione partije.

Lideri evropskih država su pokazali neodobravanje izraelske politike naspram Palestinaca, i negodovanje povodom gradnje nelegalnih izraelskih naselja u Jerusalemu.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

One Response to Francuska i Španija će glasati za priznavanje Palestine kao države

  1. Pingback: Merkel: Priznavanje Palestine nije dobar potez | Al Rasub

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *