Hamida

Fotografije Ray Shetye pod kritikom javnosti jer navodno glamurizuju silovanje

Fotografije Ray Shetye pod kritikom javnosti jer navodno glamurizuju silovanje
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Indijski fotograf našao se je pod kritikom javnosti nakon što je napravio fotošuting u kojem prezentuje silovanje žene od grupe muškaraca. Reakcija javnosti je potaknuta jer projekat fotografa Raj Shetye nazvan “The Wrong Turn”, uveliko podsjeća na stravično silovanje 23-godišnje studentkinje od strane šestero muškaraca u Mumbaiu 2012. Studentkinja je na prevaru bila zatvorena u autobusu, nakon čega je bila mučena čak i sa željeznom šipkom, nakon čega je preminula.

Ovaj projekat je kritikovan i  doživljen u negativnom svjetlu zbog učestalih napada na žene, zbog čega su održani masovni protesti u Indiji sa ciljem da se učini kraju seksizmu i fizičkim napadima na djevojčice i žene u ovom društvu. Javnost optužuje autora ovog kontroverznog projekta da želi da glamurizira silovanje, odnosno da scene silovanja predstavi u modnom svjetlu.

Javnost želi da se seksizam uništi u njihovom društvu, a samim time i spriječi naredna silovanja i ubistva žena, te s toga ovaj projekat ” The Wrong Turn” vide kao pokušaj da se nasilje glorifikuje.

Raj Shetye je prvobitno postavio ovaj set fotografija na svoj online portfolio,  nakon čega su za samo par dana uklonjene, iako su ih nekoliko web stranica prije toga preuzele. Nirmala Samant, predsjednica Nacionalne komisije za žene uputila je poziv da se obavi istraga zbog ovih fotografija, jer kako navodi, ovdje se ne radi o umjetničkoj slobodi, već o glorifikovanju nasilja.

Shetye je rekao za Buzzfeed da snimanje nije bilo zasnovano na stravičnom grupnom silovanju studentkinje u autobusu u New Delhiju 2012-te, što je izazvalo bijes širom Indije zbog razine seksualnog nasilja nad ženama.

“Ali, kao dio društva i kao fotograf, ta tema me pokreće iz unutra”, rekao je on.

“Ostajem u društvu u kojem je moja majka, moja djevojka, moja sestra tamo i ovako nešto se može dogoditi i njima.”

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *