Hamida

Facebook “lekcija” skrenula pogrešnim pravcem

Facebook “lekcija” skrenula pogrešnim pravcem
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Žena iz Colorada je pokušala naučiti svoju kćerku lekciji o opasnosti Facebook-a, međutim  nije uspjela u namjeri i primjer koji je izabrala nije doveo do zamišljenog cilja, nego je otišao u drugom pravcu, izazivajući osudu i podsmijeh javnosti. Naime, u namjeri da pokaže svojoj kćerki kako  se slika, kada se jednom postavi na društvenim mrežama, može brzo proširiti cijelim internetom, postavila je njenu sliku javno i zamolila svoje Facebook prijatelje da što više dijele sliku. Na slici djevojčica drži poruku na kojoj piše : ”3/18/14: Mama mi želi pokazati koliko ljudi može vidjeti  sliku kada se jednom postavi na internet”.

Ovo je trebalo  Amiu da nauči o privatnosti na društvenim mrežama. Nakon samo jednog dana  slika je podijeljena preko 468 puta, više nego što je Kira, majka djevojčice, uopće očekivala. Međutim, slika je dospijela i na 4chan, internet stranici koja je poznata po svojim prankovima. Želeći sada Kiru da nauče svojoj lekciji korisnici  4chan ušli su u trag njenog Facebook profila, kućne adrese i telefonskog broja, te  zvali s njenog telefonskog broja i naručivali joj pizzu, što je njihov omiljeni prank.

 

Poruku koju je Amia imala na slici su iskrivili, stavljajući umjesto nje razne perverzne i nedolične izjave, želeći na taj način poručiti Kiri da, umjesto što eksponira svoje dijete koje pritom biva predmet ismijavanja na internetu, neka komunicira sa njom.

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *