Hamida

Evo koje je fakultete najisplativije upisati

Evo koje je fakultete najisplativije upisati
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Pročitajte koje je fakultete najisplativije upisati...

Rezultati istraživanja plata, koje su proveli portali Posao.ba i Plata.ba, pokazali su da je u Bosni i Hercegovini najisplativije upisati elektrotehnički, ekonomski i farmaceutski fakultet.

Zainteresiranim za studiranje na nekom od tehničkih fakulteta, najveću zaradu u budućnosti može donijeti diploma elektrotehnike.

Softver inžinjeri s magisterijem plaćeni su mjesečno u prosjeku 1.800 KM, a oni s bachelor diplomom 1.560 KM.

IT specijalisti plaćeni su 1.750 KM, dok IT manadžer zaradi prosječno oko 1.700 KM, a IT projekt manadžer 1.900 KM.

Po ovom istraživanju, osobe koje završe ekonomski fakultet imaju priliku da dobro zarade u budućnosti, ali s tim fakultetom je teže pronaći posao, sudeći po podacima Zavoda za zapošljavanje, jer osobe te struke najčešće registruju kao nezaposlene.

Diplomirani ekonomisti često zauzimaju menadžerske funkcije koje su najplaćenije u BiH, ali na tim pozicijama se ponekad nalaze i osobe s drugim diplomama.

Finansijski menadžer prosječno mjesečno zaradi oko 1.800 KM, a direktor prodaje 2.300 KM, dok u bankarskom sektoru direktori filijale u prosjeku imaju mjesečnu platu u iznosu od 1.900 KM, a rukovodioci odjeljenja 1.700 KM.

Diploma farmaceutskog fakulteta može donijeti mjesečna primanja od 2.600 KM, što je zarada menadžera farmaceutskih proizvoda, dok farmaceut prosječno zarađuje oko 1.300 KM mjesečno.

Arhitektonski i građevinski fakulteti donose manje plaćene poslove, međutim, ova analiza uključuje prosječne plate u BiH, što ne znači da specifične pozicije nisu više plaćene u zavisnosti od regije, godina radnog iskustva, industrije i drugog.

Arhitekt u BiH zaradi 1.080 KM mjesečno, mašinski inžinjer prima prosječnu platu od 1.100 KM, šumarski inžinjer 1.090 KM, a hemijski inžinjeri 1.040 KM.

Od ostalih inžinjerskih zanimanja, građevinski inžinjer prima prosječnu platu od 980 KM, saobraćajni inžinjer 970 KM, a najmanje zarade inžinjeri poljoprivrede – 890 KM.

Prevodioci s diplomom filozofskog fakulteta u BiH mogu zaraditi 1.050 KM mjesečno, učitelji i nastavnici zarađuju mjesečno u prosjeku 870 KM, a profesori 960 KM, a čini se da u BiH najmanje zarađuju diplomirani žurnalisti s prosječnom platom novinara u iznosu od 680 KM.

Po godišnjoj analizi tržišta rada portala Posao.ba za 2013., deficitarne kategorije poslova su IT softver, zdravstvo, zanatske usluge i druge.

Poslovi za koje je veća potražnja bila od ponude na tržištu su policija – zaštitarske usluge, turizam, proizvodnja, arhitektonske usluge i druge.

Istraživanje provedeno na više od 7.500 osoba različite dobi, obrazovne podloge i profila iz BiH pokazala je da osobe koje imaju fakultetske diplome primaju najviše prosječne mjesečne plate, saopštio je portal Posao.ba.

 Autor: Fena

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *