Azra Kahriman

Europski rabini pozivaju na formiranje zakona protiv antisemitskog govora

Europski rabini pozivaju na formiranje zakona protiv antisemitskog govora
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Europski rabini su pozvali vlade cijelog kontinenta da usvoje zakone koji bi definisali šta je to govor mržnje protiv Židova. Poziv je objavljen u rezoluciji koja je predložena u četvrtak na Konferenciji europskih rabina (CER), održanoj ove sedmice u Tbilisiju, u Gruziji.

Rabin Pinchas Goldchmidt je rekao: “Pozivamo druge države da slijede primjere Francuske i Njemačke, i da pripreme zakonodavstvo koji će odrediti šta je to govor mržnje protiv Jevreja. To je nešto što samo nekoliko država ima, ali je neophodno uslijed porasta antisemitskog nasilja i govora mržnje.”
gold

Pinchas Goldschmidt

Goldschmidt je rekao da je borba protiv pokušaja u Evropi da se zabrane nemedicinsko obrezivanje dječaka i košer klanje životinja, karakteristično za jevrejski narod, veoma visoko na ljestvici prioriteta pomenute komisije.
Sastanak u Tbilisiju je bio prvi događaj u Gruziji, i to se poklopilo sa danom na koji se održava proslava suživota Jevreja i nejevrejskog naroda u Gruziji. Nacrt rezolucije koja poziva na uspostavu unutarevropskog organa koji bi pomogao u borbi protiv govora vjerske mržnje, nije usvojen od strane odbora koji ima više od 25 članova.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *