Azra Kahriman

Erdogan se zavjetovao da će učiti djecu Turske da su muslimani otkrili Ameriku

Erdogan se zavjetovao da će učiti djecu Turske da su muslimani otkrili Ameriku
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Erdoganovu izjavu u kojoj je rekao da su muslimani otkrili Ameriku kada su transportovali brodove širom zemlje su mnogi ismijavali.

Osmanski sultan Mehmed II je 1453. godine prevezao ratne brodove kako bi priredio iznenađenje pomorskim napadom, što je označavalo prekretnicu uoči pada Carigrada.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je naredio turskim obrazovnim institucijama da usvoje politiku koja naglašava doprinos islama globalnim naukama i vještinama, uključujući i otkriće Amerike kao kontinenta od strane muslimanskih mornara oko 300 godina prije Kolumba, koji je Ameriku navodno otkrio 1463. godine.

Objektivno kazivanje historije će prikazati doprinose Istoka, Bliskog Istoka i islama nauci i umjetnosti. Kao predsjednik moje države, ja ne mogu prihvatiti da je naša civilizacija inferiornija u odnosu na ostale.”, rekao je Erdogan u pismo koje je uputio učenicima povodom otvorenja vjerske škole u Ankari koje će biti upriličeno 19. novembra.

Erdogan se zapitao zašto je drugima teško da povjeruju da su muslimani otkrili Ameriku, zašto je teško povjerovati da su muslimani bili sposobni da opreme brod u Golden Horn nakon što ih je on provezao kroz cijelu zemlju.

On je istakao da je činjenica da su muslimani otkrili ameriku pomenuta u knjigama profesora Fuata Sezgina, a tu činjenicu su potvrdili i mnogi akademici u Turskoj.

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

One Response to Erdogan se zavjetovao da će učiti djecu Turske da su muslimani otkrili Ameriku

  1. Pingback: Erdogan: “Stranci ne vole muslimane, već njihov novac!” | Al Rasub

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *